Csongrád

Klasszikus alföldi város, amelyet átkarol a Tisza

Csongrád város vonzerejéről sokat elárul, hogy tökéletes földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően már a paleolit kor óta élnek itt emberek. A Tisza ölelésében a klasszikus alföldi táj tárul a látogatók szeme elé a vidékre oly jellemző állat- és növényvilággal. Legjelentősebb turisztikai vonzereje a Körös-torok, ahol a Tisza és a Körös torkolatánál kialakult homokos strandon úgy érezhetjük magunkat, mint egy valódi tengerparton.

Olvass tovább
Csongrád

Mit érdemes tudni?

Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata előtt fekszik. Tiszai átkelőhely, amelyet közúti és vasúti híd köt össze Szentessel és pontonhíd Csépával. A városba és környékére számos természeti érték vonzza a kirándulókat, ezek közül a legnevezetesebb a Körös folyó torkolatával átellenben fekvő homokpad, a Körös-torok. A Tisza nyárközepi alacsony vízállása idején a homokpad szárazra kerül, s így a környék legnagyobb szabadstrandja alakul ki. A Körös vize lassúbb, színe a fűzfa levelére hasonlít, homokot nem hoz. A Tisza vize gyorsabb, szintje naponta változik, jelentős mennyiségű hordalékot szállít, melyet a Körös beömlő vizének lassító hatása miatt a torkolat feletti részen lerak, ezért keletkezett a Tisza jobb partján a több száz méter hosszú homokpad, mely tengerpartra emlékeztet. A strand környezetében összefüggő nyaraló- és szórakozónegyed jött létre.

Nevezetességek, látványosságok

CSONGRÁDI GYÓGYFÜRDŐ ÉS USZODA: Csongrád megye egyik legszebb fekvésű, családias hangulatú, amely a városközpontban, árnyas fák ölelésében terül el. A Fürdő különböző hőfokú fedett és nyitott medencéivel várja a pihenni, sportolni és gyógyulni vágyókat. A komplexum új, impozáns, fedett épületében három medence közül választhatnak a vendégek. A fürdő fedett részében a medencéken kívül büfé, szolárium, valamint szauna és infraszauna, só szoba és aromakabin is szolgálja a vendégek kényelmét. KÉZMŰVESHÁZAK: a belváros hét kézművesháznak ad otthont, Fazekas ház, Mézeskalács ház, Fafaragó ház, Kosárfonó műhely, Textiles ház, Borház és kovácsműhely, valamint Halászház. Ki lehet próbálni különböző kézműves munkákat, úgy hogy a látogatók is a részévé válhatnak a különböző tevékenységeknek. VADNYUGATI VÁROS: Igazi western hőssé válhat, ha ellátogat a Vadnyugati városba. Remek kikapcsolódási lehetőséget és vidám pillanatokat nyújt ovisoknak, iskolásoknak, családoknak. Vadnyugati kalandok során részese lesz a villámgyors seriff revolver bűvölésének, a tüzesvíz és az arany miatti párbajoknak. Számos ügyességi játékkal, kézműves foglalkozással, vadnyugati show-val, kis állatok simogatásával tölthet hasznos órákat.

Történelem

Csongrád az újkőkor óta lakott hely. Nevét először a garamszentbenedeki apátság alapítólevele említi, a monda szerint Árpád fejedelem 896-ban adta a vidéket Ond törzsének szálláshelyül. Ond fia, Ete Földvárat épített itt, amelyet Csernigrádnak, „Fekete Várnak” neveztek el, innen eredeztethető a város neve. A 11. században Szent István a vármegye központjává tette, a tatárok valószínűleg feldúlták 1241-ben, mert ezt követően IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyet. Csongrád az 1700-as években indult nagy fejlődésnek, ekkortájt épült fel a belsővárosi Szent Rókus Templom, majd 1769-ben a főtéren lévő Nagyboldogasszony-templom is. A Rákóczi-szabadságharc bukását követően Csongrád gróf Károlyi Sándor birtoka lett. Az 1848-49-es szabadságharc idején az osztrákok felgyújtották, innen kellett újraépíteni. 1876-ban nagyközséggé alakult, 1923-ban kapott ismét városi rangot. Az 1930-as években volt a város polgármestere Piroska János, akinek a nevéhez köthető Csongrád mai városképe, arculata.

Tudta-e?

…a város szülötte Sarusi Kis János négyszeres világbajnok kenus?

Programok

Körös-toroki Napok strandfesztivált Csongrádi Borfesztivál Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál

Étel — ital

Kőcsárda Vándor Tanya Csabi Cukrászda Erzsébet kávéház

Sportolási lehetőségek

Sárkányhajózás (Serház-zugi Holt-Tiszán), kerékpározás, tenisz, lovaglás, kajak-kenu, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Csongrád, József Attila u. 1. Gyógyszertár Fantoly és Társai Bt, Csongrád 6640 Fő utca 2 /4. Kabay gyógyszertár, Csongrád 6640 Fő utca 40.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés