Kunszentmárton

Vesszünk el a természeti szépségek rengetegében!

Vízen, kerékpáron, lóháton vagy gyalogosan? Teljesen mindegy, a lényeg, hogy ha Kunszentmárton közelében járunk, semmiképp se szalasszuk el felfedezni a város térségének csodálatos tájait. Több túraútvonal közül is válogathatunk, akár napokon át csodálva az egyedülálló növény- és állatvilágot, mely még a szakemberek számára is kiapadhatatlan kutatási forrást jelent.

Olvass tovább
Kunszentmárton

Kunszentmárton, csónakkikötő megállóhely

Kikötő, a városban található a megállóhely.

Mit érdemes tudni?

A közel kilencezer fős város a Tiszazug – amely a Tisza és a Hármas-Körös közötti szögletet foglalja magába – nevű kistájegységben helyezkedik el, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. A település mellett húzódó Hármas-Körös és annak ártere a Körös-Maros Nemzeti Park része. A folyó védetté nyilvánítása a hetvenes évek végén kezdődött, több fázisban zajlott le, és azóta is szorosan kapcsolódik a város mindennapjaihoz. Az ideérkezők – a látnivalók mellett – számtalan sportolási és kikapcsolódási lehetőség közül válogathatnak. Éttermekbe, kávézókban sincs hiány, így igazán minden adott az aktív pihenéshez, szórakozáshoz, sportoláshoz. A Körös-völgy 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park egyik mozaik területe lett. Egyik fő jellemzője az a zöldfolyósó, amely az évenkénti madárvonulások útvonalaként is szolgál, így a legmagasabb nemzetközi védelmet is élvezi. A jellemzően ártéri táj a szabályozási tevékenységek során jött létre, így a településhez hat holtág is tartozik, amelyek változatos és gazdag növény- és állatvilággal rendelkeznek.

Nevezetességek, látványosságok

ZSINAGÓGA. A helyi zsidó hitközség szecessziós temploma, mely 1911 és 1912 között épült Dobrovszky József István tervei alapján. A 2. világháború után évtizedekig romos műemlék épületet 2000-ben állították helyre. SZENT MÁRTON KATOLIKUS TEMPLOM. A késő barokk stílusú templom építését Jung József tervei szerint 1781-ben kezdték meg, és 1784-ben fejezték be, s a templom 1910-re nyerte el mai alakját. Művészi díszítésével, berendezésével és 62 méter magas, a Körös habjaiban visszatükröződő kecses tornyával kiemelkedik az alföldi barokk templomépítészet alkotásai közül, a főbejárat fölött megformált nagykunsági oroszlános címer egyben emléket állít a kun elődök emléke előtt is. KÖRÖS ÁRTÉR: egyedülálló állat és növényvilágával, védett madárfajokkal igazi vadregényes, felfedezésre váró terület.

Történelem

A Körös tiszta vize, a gazdag termőföldek, rétek már az Árpád-korban vonzották a letelepedni vágyókat. A település létezésének folyamatosságára utal, hogy a régészek egy középkori falu nyomaira bukkantak Kunszentmárton telekparti részén. Az első írásos emlék, amelyet oklevél is tanúsít 1377-ből származik – akkor még Szentmárton néven említik –, ám lehetséges, hogy a garamszentbenedeki apátság alapító levelében (1075), majd a Váradi regestrumban is megemlítették (1212-15). A tatárjárást követően kunok érkeztek e területre, és a település így válhatott a Nagykunság részévé. A 15. század közepén a források már Szentmártonszállásról írnak, amely egyértelműen kun településre utal. A város történetének egyik jelentőségteljes eseménye volt 1541. szeptember 18. amikor is átutazott a településen a Szent Koronával Izabella királyné. A 16–17. században több gazdája is volt a településnek, mígnem a török kori pusztításoknak köszönhetően többször is elnéptelenedett, majd 1699-re lakatlanná vált. A fordulatig egészen 1718-ig kellett várni, amikor Jászapátiból és Jászalsószentgyörgyről betelepülők érkeztek „Szent Mártony pusztára”. 1745-ben tette Mária Terézia Kunszentmártont a Nagykun kerület közigazgatási és igazságszolgáltatási központjává, majd 1807-ben városi rangra emelkedett.

Tudta-e?

…a város híres szülöttei közé tartozik „Józsi, az úthengeres” vagyis Szabó Gyula, a magyar nemzet kiváló színésze, a nem csak gyerekek által kedvelt Magyar Népmesék mesélője.

Programok

Hármas-Körös-Gáti futás Roncsderbi Szent Márton Fogathajtó Kupa Körös-parti Sportverseny Körösi Halétel Főző Verseny Erőfesztivál Szent Márton Napok Fény ünnep

Étel — ital

Magyaros Ízek Csárdája Pótkerék korcsma étterme Szarkafészek Falatozó Talmácsi Cukrászat Anna Cukrászda és Pizzéria Centrál Kávézó és Fagyizó

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, vízitúra, gyaloglás, futás, lovaglás, street workout

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Városi Egészségügyi Központ, Kunszentmárton, Kossuth Lajos út 5. Gyógyszertár BENU Patika, Kunszentmárton, Kossuth Lajos utca 4. Kéki Patika, Kunszentmárton, Kossuth Lajos utca 21.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés