Mindszent

Árpád vezér egyik legszebb ajándéka

Kivételes földrajzi adottságai miatt már a honfoglaló magyarok is nagy becsben tartották Mindszentet, amely Árpád vezér egyik legszebb ajándéka volt Ondnak. A Kuruca-patak itt torkollik a Tiszába, és ez a Dél-Tiszántúl legépebben maradt, szabályozatlan kis vízfolyása is, amely páratlan vízi életközösségnek ad otthont.

Olvass tovább
Mindszent

Mindszent megállóhely

Szabad strand mellett kialakított megállóhely.

Mit érdemes tudni?

Mindszent a Tisza bal partján, a Kurca-patak torkolatánál fekvő kisváros változatos felszínű és tagoltságú tájon, Szentes és Hódmezővásárhely között félúton. Mintegy 7000 fő lakja a települést. Lakossága büszke az ipari műemlék Kurcatoroki zsilipre, a Kurca-parti tanösvényre, a Mindenszentek Templomra, a Bankpalotára, Iskolasorukra, a 24 éves Mindszenti Napok rendezvényre, lovas versenyeikre, hagyományápolásukra, „ö-ző” nyelvjárásukra, színvonalas általános iskolai oktatásukra, valamint intézményeik és civiljeik összefogni tudására.

Nevezetességek, látványosságok

TISZAVIRÁGZÁS: minden év júniusában, a „tiszavirágzás” idején, emberek sokasága csodálja meg a partról és a kompról e feledhetetlen látványt. HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: a főtéren található, állandó kiállítása mutatja be a múlt halászati eszközeit, halászhálóit. A mindszenti halászháló kötés hagyománya megbecsült nemzeti érték. PLATÁN-SOR ÉS BANKPALOTA: a város ékessége az 1930-as években ültetett platán-sor a Városháza előtti sétányon, legszebb, legvárosiasabb épülete a Köztársaság téren álló Bankpalota, mely 1911-ben épült szecessziós stílusban.

Történelem

Már az ókorban is lakott település volt. Árpád, a letelepedő honfoglaló magyarság vezére ezt a területet Ondnak adományozta. Később a Sövényházi-család birtoka lett, az 1332. évi pápai tizedjegyzék említi a Mindszent közvetlen közelében fekvő Apor falu plébániáját. 1423-ban már templomos település, amely nevét Mindenszentek tiszteletére emelt templomról kapta. A 17. század végén az egyházi okiratokban Apor-Mindszent néven említik a falut egészen 1818-ig. A török hódoltság alatt végig lakott település volt. A hatalmas Mindszent-Algyői uradalom a török után Erdődy György, 1883-ban a Pallavichini család birtokába került. 1884-től járási székhely, 1925-ben polgári iskolát nyitottak a községben. A település legrégibb része a Tisza melletti Csúcs. Itt áll a késő barokk római katolikus műemlék jellegű templom. Kertjét, az ősi temető helyét, az 1890-es években – Erzsébet királyné emlékére – tölgyfákkal ültették be, amelyek mára gyönyörű parkot alkotnak a templom körül. A város fejlődésében fontos szerepe volt a tiszai kompnak.

Tudta-e?

… Mindszent az egyik helyszíne és ihletője Móra Ferenc Kultúrfölény című írásának?

Programok

Mindszenti Napok Veterán járművek felvonulása Lovak és lóerők felvonulása Fogathajtó bajnokságok

Étel — ital

Birkacsárda Gyümi Kisvendéglő Rónasági pékség Francia pékség Tisza-parti vendéglátóhelyek

Sportolási lehetőségek

Vízitúra, úszás, strandfoci, röplabda, kerékpározás, túrázás, horgászat, vadászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő: Egészségház, 6630 Mindszent, Csokonai u. 2. Gyógyszertár Katona Patika Bt. Szent István Gyógyszertára, 6630 Mindszent, Köztársaság tér 4–6. Kamilla Patika, 6630 Mindszent, Csokonai u. 17.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés