Szolnok

Történelmi város két csodálatos folyó találkozásánál

Már István király is kiemelt figyelmet szentelt Szolnoknak, ahol Tisza és a Zagyva találkozik. A város páratlan sportélete az aktív kikapcsolódásra, az érintetlen folyópartok nyújtotta látvány és a friss levegő pedig pihenni vágyókat vonzhatja ide. Természeti szépségek, kulturális programok, történelmi látványosságok - Szolnok kínálata szinte végtelen.

Olvass tovább
Szolnok

Mit érdemes tudni?

Hazánk egyik legcsodálatosabb megyeszékhelye várja mindazokat, akik a Tisza és a Zagyva ölelésében fekvő Szolnok felé veszik az irányt. A város neve hallatán eszünkbe juthatnak a folyóvidék gyönyörű tájai, a sikert sikerre halmozó sportegyesületek vagy az új jelképnek számító Tiszavirág híd, ám Szolnok ezeken túl is megannyi kincset rejt. Az érintetlen folyópartok nyújtotta látvány, a friss levegő és a csend nemcsak a pihenni vágyó lelkét nyugtatja meg, hanem élménnyé varázsolja a vízi sportokat is a Tiszán, s várja a kerékpározni és kirándulni vágyókat egyaránt. Szolnok egyik legnagyobb vonzereje, hogy ötvözi a folyóvölgy páratlan élővilágának látványosságait és természeti különlegességeit a színes, izgalmas városi programokkal, melyek egész évben szórakozási lehetőséget kínálnak a látogatóknak. Legyen szó tehát pihenésről vagy aktív kikapcsolódásról, itt mindenki megtalálja számításait!

Nevezetességek, látványosságok

REPTÁR: Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum. A város repülőmúzeuma egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A mintegy 60 ezer négyzetméter alapterületű múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. SÖRÁRIUM: A Sörárium egy különleges gasztrokulturális tér sörkedvelők, baráti társaságok és kikapcsolódást kereső családok számára. Nem csupán egyedi hangulatú és kínálatú söröző, hanem teljes értékű kiállítás is a sör felfedezéséről, fejlődéséről, a sör kultúrtörténeti hatásairól. LIGET: termálstrand és élményfürdő. A gyönyörű park, a tó, a termál-, úszó-, gyermek-, és élménymedence, a termálvíz, a csúszdapark mind-mind kiemelt turisztikai vonzerőt jelentenek, felfrissülést, kikapcsolódást nyújtva a látogatók számára.

Történelem

Szolnok neve 1030 körül vált ismertté, amikor István király az újonnan szervezett ispánság központjává tette. A Tisza és a Zagyva által körülvett, védett magaslaton épült ki az ispánsági vár, mely nevét Zounok ispánról kapta, aki egyben a megye névadója is lett. Szolnok a 12. században sókereskedelem központjaként, később a török elleni harc egyik fontos helyszíneként kapott kiemelt figyelmet. A város virágzó korszaka a 19. század közepére tehető, amikor megindult a tiszai gőzhajózás és kiépítették a Pest-Szolnok vasútszakaszt.

Tudta-e?

…Szolnonok található az ország legmagasabb lakóépülete? A pályaudvar előtt hatalmasodó 81 méter magas, 24 emeletes panelházat 1975-ben építették. Az építmény tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk, melyet ma már webkamera segítségével is élvezhetünk.

Programok

Globe Fesztivál – Országos Színjátszó Találkozó Szolnoki Zenei Fesztivál Szolnoki Országos Néptáncfesztivál Palacsintafesztivál Szolnoki Tiszavirág Fesztivál Tisza-parti Nyár Örökség Világzenei Fesztivál Gulyásfesztivál Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparheltfesztivál Csokoládéfesztivál

Étel — ital

Ha megéheztünk… A habos isler igazi magyar találmány, amelynek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos islerhez. A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal. Az egyik legnépszerűbb édesség szinte minden helybéli cukrászdában a krémes mellett. Liliomfi Zagyva Cukrászda Halászcsárda Bajnok Étterem Galéria Étterem Balalajka Étterem Maláta Sörkert

Sportolási lehetőségek

Sportolási lehetőségek Tenisz, squash, BMX, street workout, futball, kosárlabda, röplabda, minigolf, bowling, lovaglás, horgászat, íjászat, repülés, motocross

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Hetényi Géza Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Gyógyszertárak Agora Gyógyszertár, Szolnok, Boldog Sándor István krt. 23. Caritas Gyógyszertár, Szolnok, Tószegi út 10. Fehér Kereszt Gyógyszertár, Szolnok, Baross u. 5.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés