Tiszakécske

Trópusi dzsungel az Alföldön

A város különlegessége, hogy több, mint 22 kilométer hosszan határolja a Tisza. Partját egyedi galériaerdők szegélyezik, ahol a fátyoltársulások láttán az lehet az ember érzése, hogy egy trópusi dzsungelben jár. Tiszakécskén azonban a vidékre jellemző többi természeti jelenséget is megcsodálhatjuk, melyek közül kiemelkedik a tiszavirágzás.

Olvass tovább
Tiszakécske

Mit érdemes tudni?

Bács-Kiskun megye észak-keleti csücskében, az ezerarcú Tisza meseszép kanyarulatában fekszik a közel 12 ezer lakosú Tiszakécske. Igazolt tény, hogy a napsütéses órák száma a megye ezen részén jóval magasabb az országos átlagnál, többek között ennek is köszönhetően Tiszakécske vízi paradicsoma nem is lehet ideálisabb nyaralók számára. A város kiemelkedő turisztikai, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, a települést 22.5 kilométer hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet részei. Ez a terület számos ritka védett növény- és állatfajnak ad otthont, melyekkel gyakran találkozhatunk, ha folyó partján pihenünk. A fákra, bokrokra felkapaszkodó növények – főként vadszőlő – fátyoltársulást alkotnak, melytől az ember úgy érzi, mintha trópusi dzsungelben járna. A Szőke Tiszát felfedezhetjük csónakból, kenuból vagy éppen kajakból is. Aki kipróbálja a vízitúrát a folyón meggyőződhet róla, hogy a víz hátáról egészen más, lenyűgöző arcát mutatja a Tisza.

Nevezetességek, látványosságok

SZABADSTRAND: A tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand országosan is ritkaságszámba megy, hiszen a nagy folyó mentén mindössze három ilyen helyen működik hivatalosan homokos tengerpartra emlékeztető, mesés környezettel övezett strand. A fürdőzők kényelmét szolgálják a parton és az üdülőterületen működő szolgáltató és vendéglátó egységek. TISZA-PARTI GYÓGY- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ: A dél-alföldi régió Magyarország legkedvezőbb éghajlatú, napsütéses órákban leggazdagabb vidéke. A föld mélyében is értékes kincset rejt ez a táj, a gyógyító erejű termálvizet. Itt található termálvizek ásványianyag-összetételüket és hőfokukat illetően a gyógyító termálvizek kategóriájába tartoznak. ÓKÉCSKEI KÖZÖSSÉGI HÁZ: A mai Ókécskei Közösségi Ház 1950-ig az Ókécskei Községháza volt. Az épületet 1938-ra felújították, kibővítették. Az épület előtt álló Turul szobrot szintén ekkor adták át. Mai funkcióját 2001-ben kapta az épület, jelenleg időszaki kiállítóhelyként működik.

Történelem

A régészeti eredmények alapján Tiszakécske területén már közel másfélezer évvel ezelőtt lakott település nyomai voltak találhatók. A tatárjárás után a lakosság számbeli növekedése meggyorsult, ám a falu a török uralom alatt gyakorlatilag elpusztult. A 18. században különvált Ókécske és Újkécske, melyeket 1950-ben Tiszakécske néven egyesítettek. Városi rangot 1986-ban kapott.

Tudta-e?

…a települést szegélyező nagy Tisza-kanyar számos kapitális halnak ad otthont? Fogtak itt már a horgászok közel 100 kg-os harcsát is, ami máig rekordszámba megy, nemcsak a Tiszán, hanem egész Magyarországon.

Programok

Hagyományok hétvégéje

Étel — ital

Fazekas vendéglő Nádas Beach Tisza étterem

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, úszás, kerékpározás, horgászás, túrázás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők Központi ügyelet Tiszakécske, Szolnoki út 4. Gyógyszertárak Jó egészség gyógyszertár Tiszakécske, Kossuth Lajos u. 50. Pax Gyógyszertár Tiszakécske, Béke tér 5.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés