A színészkirály városa

Balatonszemes

A múltbeli gyermeküdülő sok mai felnőttben a gondtalan gyermekkort, a végtelennek tűnő nyarakat idézi fel.

Kajak-Kenu Pont Balatonszemes megállóhely

Balatonszemes, Berzsenyi strand
06703946399

Messze földön híres a balatonszemesi strand, ahol több medencés élményfürdőt, úszómedencét és strandröplabdapályát, illetve remek játszóteret is élvezhetünk a strand szolgáltatásai között. De nem csak a tóban pancsolás lehet a nyaralás programja - kiváló vízitúrákat tehetünk innen Fonyód vagy épp Zamárdi irányába. Balatonszemes partját az innen kissé messzinek tűnő, de tiszta időben csodás látványt nyújtó északi part gyönyörű látványától kísérve evezhetjük végig.

Lapátos értékelés: 2

Mit érdemes tudni?

Balatonszemest földön autópályán, közúton, vasúton, vízen a Balaton partja mentén, levegőben a Csobáncról startolva siklóernyővel érhetjük el. Ennek tükrében nincs kifogás, hogy miért is ne látogassunk el eme bájos, vendégszerető üdülőfaluba. Nosztalgikus hangulatba kerülhetünk a Berzsenyi szabadstrandra belépve, ahol nagy, zöld területek, árnyas fák biztosítják a kellemes strandélményt. Medencés élményfürdőt, strandröplabdapályát, remek játszóteret is találunk. Balatonszemes partját és annak környékét, a többi “Balaton” települést, az innen kissé messzinek tűnő, de tiszta időben csodás látványt nyújtó északi part óvó tekintetétől kísérve evezhetjük végig. Ha kistrandoltuk, kivízitúráztuk magunkat, tegyünk egy sétát a Rózsa Parkban, tiszteletünket téve Latinovits Zoltán szobránál, majd felfelé haladva a méltán megbecsült Kistücsök étteremben hódolhatunk a gasztronómiának. Napunk zárásaként látogassunk el a szőlőhegyi nádfedeles borospincékhez, ahol a balatoni panorámától “megrészegülve” kóstolhatjuk a Balatonboglári borvidék ízletes borait.

Pár szó a településről

A Balaton déli partjának közepén fekszik ez a domvidékkel és Balatonparttal is büszkélkedő község. 

Nevezetességek, látványosságok

Bagolyvár

Romantikus hangulatú, azonban magánkézben lévő, és emiatt sajnos csak kívülről megcsodálható épület. 1900-ban épült, elődje a Bolondvár, amely a török háborúk idején hol magyar, hol török kézen volt. E csatákról Fekete István Koppányi aga testamentuma című regénye szolgál hű leírásokkal.

Postamúzeum

“Kocsiszekértől a postaautóig” címmel állandó kiállítást tekinthetünk meg, és Európában egyedüliként található a közeli és távoli múltban, hírvivői szolgálatuk közben elhunytak emlékére felállított kegyeleti hely.

Latinovits Zoltán Múzeum

A színészkirály életét és pályáját ismerhetjük meg fotók és különböző dokumentumok által.


Történelem

A település az őskortól kezdve lakott volt, majd meghódították a kelták, a rómaiak a Honfoglalás óta pedig magyarok lakják. A mai Bagolyvár a török harcok idején egy végvàri láncolat részét képezte, ma pedig, mint az első - 1889-ben épült - szemesi nyaraló ismert. Balatonszemes az 1880-as évektől vált kedvelt üdülővárossá, olyannyira, hogy a szocializmusban itt épült fel az egyik legnagyobb üdülőtábor.

Tudta-e?

Itt élt és hunyt el a színészkirály Latinovits Zoltán.


Programok


Étel — ital

Kistücsök

Méltán szerepel minden évben előkelő helyen az ország legjobb vidéki éttermeinek listáján. Újhullámos konyha, kedves kiszolgálás, garantált jóllakás. 


Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, futás, strandjátékok, kerékpározás


Egészségügy, elsősegély

Háziorvos

Dr. Lóth Imre
Balatonszemes, Szabadság u. 18.

Tel.: 84/360-094

Gyógyszertár

Patientia Gyógyszertár 
Balatonszemes, Szabadság utca 13.