Balatonszemes

A színészkirály városa

A múltbeli gyermeküdülő sok mai felnőttben a gondtalan gyermekkort, a végtelennek tűnő nyarakat idézi fel.

Olvass tovább
Balatonszemes

Mit érdemes tudni?

Balatonszemest földön autópályán, közúton, vasúton, vízen a Balaton partja mentén, levegőben a Csobáncról startolva siklóernyővel érhetjük el. Ennek tükrében nincs kifogás, hogy miért is ne látogassunk el eme bájos, vendégszerető üdülőfaluba. Nosztalgikus hangulatba kerülhetünk a Berzsenyi szabadstrandra belépve, ahol nagy, zöld területek, árnyas fák biztosítják a kellemes strandélményt. Medencés élményfürdőt, strandröplabdapályát, remek játszóteret is találunk. Balatonszemes partját és annak környékét, a többi “Balaton” települést, az innen kissé messzinek tűnő, de tiszta időben csodás látványt nyújtó északi part óvó tekintetétől kísérve evezhetjük végig. Ha kistrandoltuk, kivízitúráztuk magunkat, tegyünk egy sétát a Rózsa Parkban, tiszteletünket téve Latinovits Zoltán szobránál, majd felfelé haladva a méltán megbecsült Kistücsök étteremben hódolhatunk a gasztronómiának. Napunk zárásaként látogassunk el a szőlőhegyi nádfedeles borospincékhez, ahol a balatoni panorámától “megrészegülve” kóstolhatjuk a Balatonboglári borvidék ízletes borait.

Pár szó a településről

A Balaton déli partjának közepén fekszik ez a domvidékkel és Balatonparttal is büszkélkedő község. 

Nevezetességek, látványosságok

Bagolyvár

Romantikus hangulatú, azonban magánkézben lévő, és emiatt sajnos csak kívülről megcsodálható épület. 1900-ban épült, elődje a Bolondvár, amely a török háborúk idején hol magyar, hol török kézen volt. E csatákról Fekete István Koppányi aga testamentuma című regénye szolgál hű leírásokkal.

Postamúzeum

“Kocsiszekértől a postaautóig” címmel állandó kiállítást tekinthetünk meg, és Európában egyedüliként található a közeli és távoli múltban, hírvivői szolgálatuk közben elhunytak emlékére felállított kegyeleti hely.

Latinovits Zoltán Múzeum

A színészkirály életét és pályáját ismerhetjük meg fotók és különböző dokumentumok által.


Történelem

A település az őskortól kezdve lakott volt, majd meghódították a kelták, a rómaiak a Honfoglalás óta pedig magyarok lakják. A mai Bagolyvár a török harcok idején egy végvàri láncolat részét képezte, ma pedig, mint az első - 1889-ben épült - szemesi nyaraló ismert. Balatonszemes az 1880-as évektől vált kedvelt üdülővárossá, olyannyira, hogy a szocializmusban itt épült fel az egyik legnagyobb üdülőtábor.

Tudta-e?

Itt élt és hunyt el a színészkirály Latinovits Zoltán.


Programok


Étel — ital

Kistücsök

Méltán szerepel minden évben előkelő helyen az ország legjobb vidéki éttermeinek listáján. Újhullámos konyha, kedves kiszolgálás, garantált jóllakás. 


Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, futás, strandjátékok, kerékpározás


Egészségügy, elsősegély

Háziorvos

Dr. Lóth Imre
Balatonszemes, Szabadság u. 18.

Tel.: 84/360-094

Gyógyszertár

Patientia Gyógyszertár 
Balatonszemes, Szabadság utca 13.


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés