“…a révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája…” (Cholnoky Jenő)

Révfülöp

Révfülöp a Balaton-felvidék - ha nem az ország - legszebb része, a Káli-medence alatt terül el. Közkedvelt üdülőtelepülés, akár vízi, akár szárazföldi túrákat készülünk tenni, mindenképp ideális körülményeket, környezetet találunk. A település tiszta, virágos strandja, a Sziget strand mellől indul a Révfülöp és Balatonboglár között megrendezett Balaton átúszás. A környék adottságaiból adódóan szőlő- és bortermelésben is jeleskedik, a helyi gasztrokultúra egyik képviselője.

Kajak-Kenu Pont Révfülöp megállóhely

Lapátos értékelés: 3

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Révfülöp a Balaton-felvidék, és az ország egyik legszebb része, a Káli-medence alatt terül el. Közkedvelt üdülőtelepülés, akár vízi, akár szárazföldi túrákat készülünk tenni, mindenképp ideális körülményeket, környezetet találunk. Közúton végig balatonparti településeken át, csodás panorámával kísérve, a 71-es főúton jutunk el Révfülöpre, míg vízi úton a tanúhegyek vetik ránk óvó tekintetüket. A település tiszta, virágos strandja mellől indul a Révfülöp és Balatonboglár között megrendezett Balaton átúszás. Amennyiben vízitúránk megállójaként Révfülöpöt választjuk, kipróbálhatjuk magunkat az úszásban is. Aki kevésbé aktív kikapcsolódási lehetőséget keres, annak a part mentén végignyúló Európa sétány nyugalma, vagy a hajóállomás mellett található Rózsakert “nyújthat menedéket”. Innen már csak pár lépés és olthajuk is szomjunkat a Békakirály bronz ivókútból, majd sétánkat a móló megtekintésével zárhatjuk. 

Pár szó a településről

Révfülöpöt Veszprém megyében találjuk, az 1174 főt számláló település Budapestről 2 óra alatt elérhető. Amint ráérünk a 71-es útra, az idő repülni fog a tájban gyönyörködve. A környék adottságaiból adódóan szőlő- és bortermelésben is jeleskedik, a helyi gasztrokultúra egyik képviselője.


Nevezetességek, látványosságok

Fülöp-hegyi kilátó

A magyar államalapítás 1000 éves évfordulójára épült a kilátó. A település központjából jó egyórás gyalogúttal érhető el, de ez ne szegje kedvünket, a kilátás minden fáradtságot megér. A tó, a tanúhegyek, a déli part, mind a szemünk elé tárul.

Pincekiállítás

A szőlőművelés és borkészítés története, valamint emlékei tekinthetők meg. A kiállítás végén garantáltan ránk tör a szomjúság, amelyet a számtalan borospince egyikében olthatunk. 

Templomrom

A XIII. században épült templomhoz érve szinte megérint minket a történelem. Naplementekor gyönyörködjük a fények játékában a rom falain.

Történelem

Már 1211-be révhelyként működik, a török pusztítást követő elnéptelenedés miatt e posztját csak az 1700-as évek közepétől nyeri vissza. A XIX. század végétől a helyi villa és üdülőtulajdonosoknak köszönhetően az idegenforgalom fellendült, amely megalapozta a mai virágzó turizmusát a városnak.


Tudta-e?

A Balaton első átúszója, Szekrényessy Kálmán átúszta a Boszpuruszt, a Gibraltári-szorost, a Bodeni tavat és a Szuezi-csatornát is, továbbá nekik köszönhetjük "kerékpár" szavunkat. 

Programok

Balaton átúszás

Idén már 37. alkalommal rendezik a Révfülöpről startoló és Balatonboglárig tartó Balaton átúszást. Nevezés szükséges!

Country Music Fest

Idén is megrendezik ezt a pattogós, vidám amerikai zenei stílusra épülő fesztivált, amely évről-évre egyre több látogatót vonz.

Borospincék

Révfülöp a Badacsonyi borvidékhez tartozik. Rengeteg pince várja a minőségi balatoni borokat kóstolni vágyókat.


Étel — ital

Mákvirág Borház

Levendulavirágos kerthelyiség, mesés épület, kitűnő ételek, helyi borok. Másra nincs is szükség egy kellemes vacsora elköltéséhez. 

Tóth Vendéglő

Hagyományos ízek minőségi alapanyagokból, helyi borokkal kísérve. Csak jól járhatunk, ha ide betérünk.

Tat Kávézó

A mólón, közvetlenül a Balaton partján kávékülönlegességekkel és ízletes süteményekkel várja vendégeit.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, úszás, futás, kerékpározás, strandjátékok


Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Révfülöp, Filip tér 4. 8253

Gyógyszertár

Mandragóra Gyógyszertár  
Révfülöp, Villa-Filip tér 3, 8253