Kerület a szigeten

Csepel

Változatosságával, különleges adottságaival nem véletlenül vált a magyar kajak-kenu sport egyik legfontosabb színhelyévé.

Kolonics György Vízisport Központ megállóhely

1215 Budapest, Duna u. 61.

A Kolonics György Vízisport Központ köszönhetően kiváló fekvésének, a városközponthoz és a reptérhez is közeli elhelyezkedésének, Budapesten egyedülálló vízfelületének és a minden igényt kielégítő modern létesítményének az egyik legideálisabb választás professzionális felkészülést igénylő sportágak helyszínének és a szabadidejüket sportolással eltölteni kívánóknak egyaránt. A létesítmény területe szabadtéri rendezvények, csapatépítő, sportos programok megvalósítására is tökéletes lehetőséget kínál, festői környezetben, közvetlenül a Duna partján.

Lapátos értékelés: 2

Csepeli Kajak-Kenu Egyesület megállóhely

1213 Csepel, 1213 Budapest, Hollandi út 16.

Csepel évtizedek óta fontos központja a hazai kajak-kenu életnek, Kolonics György emlékét máig hűen őrzik az őt követő generációk, példaképként tekintve a híres sportolóra. A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület csónakháza a sport és a szabadidős kajak-kenu sport szentélye, ahol nem csak kiváló sportolók edzenek hanem nyaranta gyermektáborok sorában kedvelik meg a fiatalok a vízi sportok hangulatát - egy életre.

Lapátos értékelés: 2

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Csepelnél válik ki a Dunából a Csepel-szigetet kialakítva a Ráckevei-, Soroksári-, harmadik nevén a Kis-Duna, hogy aztán délen, Tassnál ismét egyesüljön vele és folytassa hosszú útját egészen a Fekete-tengerig. Csepelen régi hagyományai vannak a kajak-kenunak, számos olimpikonunk, világbajnokunk sportpályafutása indult innen. Olimpiai bajnokunkról, Kolonics Györgyről elnevezett vízisport központ mind a professzionális sportolásra, mind az aktív pihenésre vágyóknak kiváló lehetőségeket biztosít, továbbá betekintést enged a hajóépítés rejtelmeibe is. A csepeli csónakháznál van lehetőségünk leereszkedni a vízre, és innen többnapos túra keretén belül megkerülni az úszólápokkal, kiépített partokkal, csodás természeti kincsekkel rendelkező szigetet. Szánjunk időt a túrára, fedezzük fel a Csepel-sziget egyedi arculattal rendelkező kedves Duna-parti településeit. 

Pár szó a településről

Budapest egyetlen olyan kerülete, amely szigeten fekszik. Igazán változatos képet mutat vízpartjával, lakótelepeivel, kertvárosával együtt. 

Nevezetességek, látványosságok

Integrált tornapark

Csepelen nyílt meg a múlt évben az ország ezidáig egyetlen integrált tornaparkja és játszótere. Itt mindenkinek lehetősége van kiélvezni a mozgás és játék nyújtotta felhőtlen örömöt.

Rákóczi Kert Civil és Közösségi Ház

A gondozott kertben lehetőségünk van sportolásra, a kialakított tűzrakóhelyeken pedig akár szalonnasütésre is.

Történelem

Ez a korábban a Duna árterének számító terület már a honfoglalás óta lakottnak számít, egyes krónikák szerint honfoglaló fejedelmünk székhelye volt. A történelem, ahogy az ország szinte valamennyi területét, úgy Csepelt is megtépázta, amely eleinte az ország legnépesebb faluja, majd városa lett, 1950. január 1-én pedig kerületként a fővároshoz csatolták. Ezután súlyos iparosodás, lakótelepek építése jellemezte, és csak az elmúlt időszakban indult meg a parkok, közterek fejlesztése, a zöld területek előtérbe helyezése.

Tudta-e?

A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület nevelte kis alábbi olimpiai bajnokainkat és olimpikonjainkat.

Kolonics György (1996, Atlanta, C2 500m és 2000, Athén – C1 500 m)
Kőbán Rita (1992, Barcelona – K4 500 m 1996, Atlanta – K1 500 m)
Horváth Csaba (1996, Atlanta – C1 500 m)
Vereckei Ákos (2000, Sidney; 2004, Athén – K4 1000 m)
Kozmann György-Kiss Tamás (2008, Peking, C2 1000 m, III.)

Programok

Csepel Galéria

Folyamatosan változó kiállításokkal várj az érdeklődőket.

Trap Factory

Az ország legnagyobb szabadulós élményparkja, amely remek szórakozás családoknak, baráti társaságoknak egyaránt.

Skyward

Zárt szélcsatorna, ahol a nagy erővel felfele áramló levegőnek köszönhetően lehetőségünk nyílik kipróbálni a repülés fantasztikus élményét.


Étel — ital

Balázs Bátya Kifőzdéje

Friss alapanyagokból, remek ár-érték arányban ehetünk ízletes ételeket.

Dunaparti Pizzéria

Nemcsak a pizzaválaszték, az egyéb ételek sora is kitűnő választássá teszi a stílusos, hangulatos környezetben vendégeit fogadó éttermet.

Arany palacsintázó

Akár édes, akár sós ízekre vágyunk, ebben a palacsintázóban biztos rátalálunk. Hatalmas ízválaszték, igényes környezet.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, kézilabda, labdarúgás, kick-box, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

1212 Budapest, Görgey Artúr tér 8. 
(1) 427-5120

Gyógyszertárak

Tília Patika
Görgey Artúr tér 8.
(1) 278 0608

Csepel Patika
Táncsics Mihály u. 10-12.
(1) 278 0948