Dömsöd

A stégek városa

Ahol az egyik legremekebb strandolási és a legérintetlenebb kirándulási helyszínt nyújtja a Duna.

Olvass tovább
Dömsöd

Dömsödi Kajak-Tanya megállóhely

A fővárostól alig 50 km-re található Dömsödön színes programokon vehetnek részt a vállalkozó kedvűek. A Duna nyújtotta vízi sportolási lehetőségeken felül kerékpár-, illetve lovas túrákon is kipróbálhatják magukat az idelátogatók.

Mit érdemes tudni?

Dömsöd a Ráckevei-Duna partján fekszik, területét kettészeli a Dömsödi Holt-Duna, így kialakítva a Dömsödi szigetet. A sziget nyaralókkal, sportpályákkal, éttermekkel bőségesen ellátott terület, strandolásra pedig a víz tisztasága miatt az egyik legajánlottabb helyszín. A szigeten mindenki megtalálhatja a számára megfelelő vízi, illetve szárazföldi kikapcsolódási lehetőséget. Rendkívüli élménnyel bíró biciklitúrát tehetünk Ráckeve és Dömsöd között, megcsodálva a Duna mindkét partját, néhol egészen közelről. A holtág is kellemes élményeket nyújt az erre járóknak. A környék egyik legérintetlenebb területe. Felfedezését tegyük csónakkal, kenuval, kajakkal, óvatosan kerülgetve a tündérrózsákat és egyéb, vizet beterítő vízinövényeket. A túrázás után megfáradt túrázónak a nap végén más dolga nincs is, mint helyet foglalni az egyik szabad stégen és csak élvezni a békét és dömsödi naplemente különlegességét. 

Pár szó a településről

Dömsöd a Ráckevei járásban fekvő nagyközség, amely két település, Dab és Dömsöd egyesüléséből jött létre. Már a korabeli időkben is híres gyümölcstermesztő vidék volt, neve is innen eredeztethető, a középkori oklevelekben “Demsed”, “Dumsud”, “Gumschud” azaz a gyümölcsöd szavakkal hivatkoznak rá. Sportolásra kitűnő lehetőségeket biztosító nagyközség. 2016. nyara óta működik a településen a Dömsödi Kajak-Kenu Sportegyesület.

Nevezetességek, látványosságok

Petőfi fa

Ennek tövében írta nem egy versét a költő, és itt találhatók a szüleit és őt ábrázoló fa-mellszobrok. Tegyünk egy sétát fa körül, üljünk le oda, ahol a nagy költő ült, hátha megérint minket a kor szelleme.

Báthory Júlia Üveggyűjtemény

Munkácsy Mihály-díjas iparművész munkáinak kiállítása.


Történelem

A két település, Dab és Dömsöd 1939-ben egyesült, és Dabról már a XIV. században is vannak írásos emlékeink. Királynői birtoknak számított. A falut megtizedelte, de elpusztítani nem tudta a török uralom, és ugyancsak talpra állt a világháborúk okozta feldúlás és az államosítás miatti nincstelenség után is. A rendszerváltás után indult fejlődésnek e bájos község, amelyhez nagyban hozzájárul az idegenforgalom.

Tudta-e?

Petőfi Sándor szülei 1846-ban pár hónapig Dömsödön éltek, és látogatásai alkalmával itt született Petőfi több verse és a településen található egy Petőfi Múzeum is.

Programok

Dömsödi Napok

Nyaranta megrendezésre kerülő, a község életét bemutató, táncos-zenés programokkal, bemutatókkal tarkított fesztivál.

Étel — ital

Sára-Major Lovas Panzió

Fenséges környezetben ehetünk-ihatunk, lovagolhatunk, majd ha kellőképpen elfáradtunk, megpihenhetünk a panzió egyik kellemes szobájában

Hat Testvér Fogadó

Tradícionális, és különleges ételekkel egyaránt találkozhatunk a vendéglőben. A sajttortát semmiképpen se hagyjuk ki.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, kerékpározás, futás, úszás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Ráckeve, Szent István tér 5. (Rendelőintézettel szemben)

Gyógyszertárak

Magyar Korona Gyógyszertár
Dömsöd, Szabadság út 44. 

Sarok Gyógyszertár
Dömsöd, Kossuth L. u. 102.


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés