Az MKKSZ székhelye

Latorca utca XIII. kerület

Hosszú Duna-partjával, és modern lakóparkjaival Budapest egyik leggyorsabb ütemben fejlődő kerülete.

Magyar Kajak-Kenu Szövetség Székház megállóhely

1138 Budapest, Latorca utca 2.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség közvelten szomszédjában horgonyzik az az úszómű, amely egyben vízitúra megállóhelyként is szolgál. A Dunán evező túrázók az itt található stégen kiszállhatnak, az úszóműben található vizesblokkban zuhanyozhatnak, átöltözhetnek. Az úszómú rendezvényközpontként is működik, itt zajlanak a magyar kajak-kenu élet legfontosabb eseményei.

Lapátos értékelés: 2

Mit érdemes tudni?

A XIII. kerület az Árpád hídtól szinte a Lánchídig magáénak tudhatja a Duna-partot. A Duna-parton, az autós forgalomtól elzárt Moszkva sétány szomszédságában, a Latorca utcában található a Magyar Kajak-Kenu Szövetség újonnan épült székhelye. Innen remek, rövidebb túrákat tehetünk a szemközti Margitszigetre, a Római part irányába, vagy Csepel felé. Nagyobb lélegzetű túrák esetén is remek kiindulópont, a dunai vízitúrák két végpontja Rajka és Baja szinte azonos távolságra esik, mondhatjuk, hogy ez a megállóhely az origo.

Pár szó a településről

A XIII. kerület 5 városrészből, Angyalföldből, Újlipótvárosból, Vizafogóból, Népszigetből, és a Göncz Árpád városközpontből tevődik össze. 2012-ig a Margitsziget is hozzá tartozott. 

Nevezetességek, látványosságok

Kofahajó

A 2002-ben újjáépült Lehel piacot nevezte el így a népnyelv. Friss húsoktól kezdve az idény zöldségeken és gyümölcsökön át a friss halig minden megtalálható a csarnokban.

Árpád-házi Szent Margit-templom 

1933-ban épült római katolikus templom kellemes látványt nyújt a Váci úton közlekedőknek.

Szent István park

Ideális helyszín pihenésre, romantikázásra, családi piknikezésre, kutyasétáltatásra, remek kilátással a Margitszigetre.


Történelem

A kezdetekről kevés információval rendelkezünk, azonban a több emlék és épület maradvány is azt bizonyítja, hogy a terület már az ókorban is lakottnak számított. Nagy valószínűséggel itt feküdt Rákos mezeje, amelynek szerepe a középkorban az ott tartott országgyűlések miatt igencsak felértékelődött. A török hódoltság idejéből származó krónikák nem tesznek említést a helyről, legközelebb a 19. század végén indult ipari fejlődés miatt került előtérbe. Utak, hidak épülnek, a fejlődést azonban megakasztotta az első világháború. A két világháború között új gyárak épültek, és megindult a városiasodás, a kulturális fejlődés. A rendszerváltást követően az iparosodás helyét felváltotta a kereskedelem, gombamódra nőnek ki az irodaépületek és a szebbnél-szebb lakóparkok.

Tudta-e?

1938. június 1-én a kerületet Horthy Miklós kormányzó felesége után nevezték el Magdolnavárosnak, az elnevezést azonban a II. világháborút követően törölték.

Programok

Angyalföldi Utcabál

Minden évben nyáron tartják a táncbemutatókkal, főzőversennyel, sportversenyekkel, vásári forgataggal színesített eseményt.

Pozsonyi Piknik

Újlipótváros kulturális falunapja hangversenyekkel, színdarabokkal, versekkel, koncertekkel, vásárral és természetesen gasztronómiával.

Étel — ital

Céltorony

Remek helyen, tágas terasszal, minőségi, friss alapanyagokkal, idényjellegű ételkölteményekkel és sörkülönlegességekkel várnak minden betérőt.

Sarki fűszeres

Közkedvelt delikát a Pozsonyi úton, zseniális reggeli választékkal és kávékülönlegességekkel.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, röplabda, futball, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

1138 Budapest, Révész u. 10-12.
+36-1-349-8500 

Gyógyszertárak

Szent István Park Gyógyszertár
Szent István park 26.
(1) 238-0075

BENU Gyógyszertár
Lehel u. 74-76.
(1) 320 8006