„ A Duna halk hullámmoraja kifáradt lelkem hívja, csalja odább, odább egy zöld sziget egy kis falu, dombos liget...” (Gyulai Pál: Leányfalván)

Leányfalu

Nemhiába vált széles körben népszerűvé ez a csendes, nyugodt, de mégis oly’ sok látnivalóval szolgáló nagyközség.

Vadkacsa Egyesület megállóhely

2016 Leányfalu, Erkel köz 5.

Kifejezetten vízitúrázókra szakosodott, mindennel felszerelt megállóhely a Duna jobb partán. Leányfalu központjának közelsége további programlehetőségeket kínál. A 2019 ben 28 éves Leányfalui Vadkacsa Egyesület már több generációt ültetett kenuba, adott kezükbe evezőlapátot és indította el őket irányba a Dunán... és még számtalan gyönyörű folyón és tavon, ahol a természet iránt érdeklődők, vízitúrázni vágyók olyan élményeket szerezhettek, amelyek után örökre a vízre vágytak vissza. A Vadkacsa színvonalas és elkötelezett munkája követendő példaként szolgálhat az összes hazai vízitúra egyesület számára.

Lapátos értékelés: 2

Mit érdemes tudni?

Leányfalu a Szentendrei-sziget mentén Szentendre után az első település, mindössze 27 km távolságra fekszik Budapesttől. A Szentendrei-Duna Leányfalun csendesen csobog, a Duna-part a maga szerénységében kellemes, nyugodt, pihenésre, feltöltődésre tökéletes. Hajóinkat szinte bárhol vízre bocsáthatjuk a víz sekélysége miatt. Remek kerékpárút épült ki a községben, így két keréken bejárhatjuk szinte az egész települést. A Szénégető-patakon átívelő biciklis és gyaloghídon át jutunk el a Szent-Erzsébet parkba, ahol ősfás környezetben fedezhetjük fel a park szoborműveit, majd egy kényelmes padon megpihenve élvezhetjük a csendet és természet közelségét.

Pár szó a településről

Leányfalu a Dunakanyar jelentős üdülőtelepülése, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, kedvelt agglomerációs célpont. Számos híresség választotta, választja magának lakhelyéül. Haláláig itt élt és alkotott a népi paraszti-világ bemutatásának fő mestere Móricz Zsigmond író. 

Nevezetességek, látványosságok

Vörös-kő

Leányfaluról egy meredek erdei túra vezet fel az 521 méteren található Vörös-kőhöz. A csúcsra érve az elénk táruló lélegzetelállító panoráma kárpótol minket fáradtságunkért, innen beláthatjuk az egész Szentendrei-szigetet.

Bauhaus nyaraló

A Petőfi sétányon találhatjuk ezt a Bauhaus stílusban épült piros-fehér színű különleges épületet. Egy kellemes séta alkalmával mindenképpen érdemes felkeresni. 

Szent-Anna Plébánia

Ősfák között bújik meg Szűz Mária édesanyjáról elnevezett, a település legrégebbi középületének számító kis templom.

Történelem

Az ókori rómaiak anno egy erődrendszert építettek ki a Duna mentén, amely megerősítéseként kisebb településeken őrtornyok kerültek megépítésre. Ilyen őrtorony működött Leányfalun is, ennek felfedezése azonban csak a XX. században történt meg. 
Honfoglalás utáni évszázadokban különböző nemesi családok birtoka volt, majd török kézbe került. A XVIII-XIX. században fellendült a művészi, kulturális élet, amelynek utóhatása még ma is tart.

Tudta-e?

Leányfalu a színhelye Örkény István Lehel vidékre megy című novellájának.

Programok

Termálfürdő

Télen melegvizes élmény- és gyógymedencével, nyáros standmedencével kiegészülve várja a pihenni, gyógyulni vágyókat.

Étel — ital

Hableány étterem

Zseniális halászlé, dunai kilátás, remek konyha. Egy vízitúrázásban megfáradt vándor nem is vágyhat másra.

Útonálló Vendéglő

Kockás abrosszal, hagyományos ízekkel, kellemes hangulattal, kedves kiszolgálással várják a betérőket. 

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, úszás, kerékpározás, futás

Egészségügy, elsősegély

Háziorvos

Leányfalu, Móricz Zsigmond út 126.

Orvosi ügyelet

Tahitótfalu, Visegrádi utca 12.
(26) 387-030

Gyógyszertár

Szent Klára Gyógyszertár
Leányfalu, Móricz Zs. u. 138.