Pesterzsébet

Budapesti vízi paradicsom

Akár vízen, akár jégen, éljen a felhőtlen szórakozás Erzsébeten.

Olvass tovább
Pesterzsébet

ESMTK Vízitúra Egyesület megállóhely

A Dunán végig húzódó vízitúrahálózatnak a része a pesterzsébeti Hullám Csónakház is, ahol a most megvalósuló beruházás elősegíti a térségi vízi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és a pesterzsébeti lakosok is lakosok is. A békebeli hangulatú, patinás épület már generációk óta szolgálja ki a vízi túrázók igényeit, a jövő szezonra pedig megújul a műemlék csónakház. A csónakház üzemeltetője az ESMTK egyesület amely a beruházás megvalósításával hozzájárul új munkahelyek létrehozásához. Tavasszal már birtokba is vehetik a Ráckevei-Duna ágon vízitúrára indulók ezt a gyönyörű épületet!

Mit érdemes tudni?

Vízparti kerület lévén, rengeteg lehetőségünk van vízisportok űzésére. Vizes játszóterével, szabadtéri színpadával, mozijával, valamint Duna-partjával külön víziparadicsomot alkotva épült fel a Hullám Csónakház, ahol sport-, és kulturális rendezvények mellett szabadidős tevékenységekre is számos lehetőség kínálkozik. Egy kellemes evezést követően a nívós Pesterzsébeti Uszodában lazíthatjuk el izmainkat pár hossz megtételével, és amennyiben a víz egy másfajta halmazállapotával kívánunk szorosabb kapcsolatba kerülni, úgy látogassuk meg a Pesterzsébeti Jégcsarnokot, ahol korcsolyakölcsönzést követően róhatjuk a kűröket, vagy lőhetjük a gólokat egy izgalmas jégkorong meccsen. Nyugodt kikapcsolódást ígér a kerület szívében található és a kerület szívügyét jelentő Kiserdő, hivatalos nevén az Újtelepi Parkerdő. A hüllőknek és kétéltűeknek is otthont adó park patakpartjával, tisztásaival, árnyas fáival a pesterzsébetiek egyik kedvelt pihenőhelye.

Pár szó a településről

Pesterzsébet a Ráckevei-Duna partján fekszik, a Csepel-szigettel a Gubacsi híd köti össze. Az 1924-ben átadott, majd a II. világháborúban felrobbantott hidat végül 1947-ben építették újjá. 70 év elteltével bejelentették, hogy jelentős felújításon fog átesni. Azoknak, akik csendesebb környékre vágynak, de az agglomerációt túlságosan távolinak érzik, ideális megoldásként szolgál Pesterzsébet, ahonnan könnyedén megközelíthető a főváros bármely része.

Nevezetességek, látványosságok

Anyák szobra

Kaszab Károly alkotása, rajta a megszívlelendő felirattal: “Állja meg és gondolj Édesanyádra” A pestszenterzsébeti iskolák ifjúsági vöröskereszt csoportja és tanulói állíttatták 1933-ban.

Pesterzsébeti Múzeum

A Bocsák villában található galéria a peremkerület és elődtelepülései tárgyi emlékeit őrzi és mutatja be az érdeklődőknek.

Pestszenterzsébeti Főplébánia

A Kossuth Lajos utcán haladva tárul elénk az 1909-ben épül karcsú tornyú, neogót stílusú templom.


Történelem

A kerület 1897-ben jött létre önálló községként, Erzsébetfalva éven. A település lakossága rohamosan növekedett. Neve többször is megváltozott, volt Leninváros, Pestszenterzsébet. A második világháború teljesen leromobolta az addig fejlődő terület teljes infrastruktúráját. 1950-től Budapest része, 1994-ig pedig Soroksárral együtt alkották a főváros XX. kerületét. 

Tudta-e?

Felújítva és kibővítve hamarosan újranyílik Budapest egyetlen jódos, brómos vízzel rendelkező, 2005-ben bezárt gyógyfürdője.

Étel — ital

Buffalo Steak House

Hamisítatlan western hangulatban fogyaszthatjuk el kedvenc, minőségi alapanyagokból készült steakünket, a bátrak pedig krokodilt és kengurut is kóstolhatnak. A hagyományos ízek kedvelői se aggódjanak, ők is megtalálják a “fogukravalót”.

Tortuga étterem

Igazi kalóznak érezhetjük magunkat ebben az eredeti hangulattal, ízes ételekkel bíró étteremben, ahova ha egyszer betérünk, garantáltan visszatérünk. 

Duna Garden

A Duna partján, igazi luxuskörülmények között nyílik lehetőségünk egy steak vacsora, vagy tengeri különlegességekből álló ételköltemény elfogyasztására. 

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, sárkányhajózás, horgászat, futás    

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Pesterzsébeti orvosi ügyelet
1201 Budapest, Török Flóris u. 219/A.
+36-1-285-6574, +36-1-283-8763 

Gyógyszertárak

Erzsébet Gyógyszertár
Vörösmarty u. 3. tel: +36-1-283-0314

Gubacsi Gyógyszertár
Téglagyár tér 9. tel: +36-1-421-0141

Cédrus Patika
Nyáry Pál u. 101. tel: +36-1-285-1887

Károly Gyógyszertár
Vörösmarty u. 167. tel: +36-1-283-0220


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés