A tornyok és vizek városa

Ráckeve

Mesebeli nevekkel felruházott szigetekkel, izgalmas környezeti képződményekkel övezett település, amely izgalmas szárazföldi és vízitúra lehetőségeket rejt magában.

Ráckeve Strand megállóhely

2300 Ráckeve, Dömsödi út 4.

Pihenés, kikapcsolódás, játék, vízisportok, röplabda, játszótér. Többek között ezen lehetőségek várják a Ráckevét felfedezni kívánó túrázókat. A Duna menti város szépsége magával ragadó, akár egy álmos téli, akár egy forró nyári napon ejtjük meg látogatásunkat.

Lapátos értékelés: 1

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

A Ráckevei-Duna, más néven Kis-Duna lassú folyású, néhol szinte tószerű a település mentén. Vize igen tiszta, fürdésre, strandolásra teljes mértékben alkalmas. Ráckeve környezete szigetekkel, lagúnákkal, öblökkel tarkított, vizei lápokkal takartak, ligeterdők által körbeöleltek. Otthonra lel benne a népmesei nevű lápi póc, a mocsári teknős és számos más védett faj. Izgalmas túrákat rejt magában e mesébe illő környezet az ide érkezőknek. A Dunán hajózva érintjük Ráckeve három fő szigetét, az Angyal- és a Senki szigetet, valamint a Kerekzátonyt. Kössünk ki és gyalogosan barangoljuk be ezeket a főként - a Természetvédelmi terület Senki-sziget kivételével - nyaralókkal, horgászparadicsomhoz hűen stégekkel tűzdelt, békés, romantikus területeket. 
Érdemes a várost biciklin ülve is jobban megismerni, 2019-ben pedig megépül 12,4 km hosszú kerékpárút Makád és Ráckeve között, így nagyobb biciklitúra részeként is útbaejthető állomás lesz.

Pár szó a településről

A „kultúra magyar városa 2010.” címmel büszkélkedő Ráckeve a Kis-Duna által kettészelt, a Csepel sziget fővárosaként is emlegetett, kiemelkedő idegenforgalommal rendelkező település. A sziget, mint több település is mutatja, igen ideális terepet nyújt a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, a szőlőművelésnek. Több borászat áll e nemes nedű után érdeklődők, kóstolni kívánók rendelkezésére.

Nevezetességek, látványosságok

Csónakos piac

A Szegedi Kis István sétányon kerül megrendezésre az egyik felén hagyományos piacként, másik felén bolhapiacként működő vásár. Neve onnan eredeztethető, hogy korábban a környékbeliek csónakkal érkeztek és onnan is árulták portékáikat. 

Savoyai Kastély

Olasz-francia hatású, gyönyörű parkkal körülvett Duna-parti kastély, amely ma már szállodaként üzemel. 

Ráckevei Hajómalom – Szegedi Kis István sétány

Lakossági kezdeményezésre 3 év alatt épült újjá az 1967-68. telén elpusztult hajómalom, amely azóta is az egyik dísze a ráckevei Duna-partnak.


Történelem

Ez a rézkortól lakott kis település volt anno a Szegedi Kis István fellépésével kezdődött hazai humanista reformáció központja. Később a törököt kiűző Savoyai Jenő kapta meg az egész Csepel-szigetet, így Ráckevét is. Nevét őrzi a Savoyai Kastély.

Tudta-e?

A város szülötte Horváth Nepomuki János, valószínűleg róla mintázta János vitéz alakját Petőfi Sándor.

Programok

Péntek esti korzó

Nyaranta minden pénteken remek szórakozást kínál a Duna-part. 

Vízikarnevál – lampionos csónakfelvonulás

A nyár egyik legötletesebb és leghangulatosabb programja a feldíszített hajók versenye, amely után a vízparton hamisítatlan utcabál veszi kezdetét. 

János vitéz mesefesztivál

Rajzversennyel, sárkányhajózással és számtalan szabadtéri programmal ünnepli a város a legendát, miszerint Petőfi híres hősét egy ráckevei emberről mintázta. 


Étel — ital

Csöni étterem

A nem mindennapi étlappal rendelkező étterem igazi családi vállalkozás. A különlegességre vágyóknak vétek kihagyni.

Cadran Pizzéria

A hagyományosabb ételek rajongói a Cadran Pizzériában lelhetnek rá számukra megfelelő ízekre.


Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, úszás, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet (csak ügyeleti időben)

Cím: Szent István tér 5.

(24)385-342

Gyógyszertárak

Szent István Patika
Ráckeve, Szent István tér 18.
(24)423-513

Galenus Patika
Ráckeve, Eötvös u. 3.
(24)519-060