Szigetcsépen a lápi világban

Szigetcsép

Szigetcsépen egyfelől igazi vadregényes, misztikus, láptelepekkel teletűzdelt holtág, másfelől homokos, tiszta vizű strand várja, hogy felfedezzük.

Szigetcsép megállóhely

2317 Szigetcsép, Horgász köz 8. szabadstrand külterület

Ha Szigetcsép felé evezünk a főváros felől, akkor a Dunából kiágazó, fűzfákkal, nádasokkal kísért folyóágat találunk, melynek nyugodt vízét horgászkunyhók és stégek szegélyezik. Ritka, védett élőlényekben bővelkedik a vízpart - a vízitúra közben mocsári teknősök, bölömbika, törpegém, récefélék, vöcsök, pettyes vízicsibe, haris, vízicickány, vidra is a szemünk elé kerülhet. A folyóágba nyúló félszigeten már új vízitúra megállóhely várja a túrázókat.

Lapátos értékelés: 1

Mit érdemes tudni?

Szigetcsép a Csepel-sziget középső részén fekszik. Dunai vízitúránk kellemes megállóhelyeként szolgálhat szabadstrandja, ahol a homokos pályákon strandjátékok űzésére, horgászatra, a kijelölt helyen bográcsozásra, vagy a büfék kínálatának feltérképezésére is lehetőségünk adatik. A strand a Bobonkov szakadéknak, vagy Feneketlen tónak elnevezett holtág végén terül el, így túránk végállomásaként is szolgálhat számunkra. Érdemes kajakkal, kenuval hosszan elidőzve evezgetni az apró öblökkel tarkított labirintuszerű holtágon. A Ráckevei-Duna és a másik holtág által ölelt terület, az úgynevezett Csupics-sziget, hivatalos nevén Nagysziget. Növényvilága magában foglalja szinte valamennyi vízinövényt a sárga tavirózsától kezdve a vízparti fákon át, a vízfelszínen egyedülálló látványt nyújtó láptelepekig, ugyanakkor a sziget állományához tartozik az erdei galagonya, kökény, som is. A sziget halászkunyhókkal teletűzdelt, azonban ma már tilos a horgászat. Nem tilos azonban a vízitúrázás. Érdemes felfedezni ezt a különleges lápi világot.

Pár szó a településről

A napsütéses napok magas száma, a kedvező klíma igazán alkalmas a szőlő- és gyümölcstermesztésre a szigeten, azonban elhelyezkedése miatt többször is árvíz sújtotta. Megközelíthető vízen, és szárazföldön egyaránt. Ebben nagy segítséget nyújt számunkra a Ráckevei HÉV. 

Nevezetességek, látványosságok

Szigetcsépi Református Templom

A 2000-ben felszentelt templom, mint maga a vallása, inkább az egyszerűséget, puritánságot tükrözi. Teteje fazsindelyes, a rajta lévő üvegablakokon keresztül ömlik a fény Isten házába.

Emlékmű

Ugyancsak 2000-ben, a Millennium évében került átadásra a három fő egyház összefogását jelképező emlékmű. 


Történelem

A rézkor óta lakott települést a török uralmat követő pusztulás után politikai megfontolásból magyarokkal kis számban, inkább rácokkal, majd németekkel telepítették be. Utóbbiak magukkal hozták szőlőtermesztési kultúrájukat is. A világháborúk pusztítása megviselték mind a falu lakosságát, mind területét. A kényszer ki-, illetve betelepítések okán folyamatosan változott a falu népességének összetétele. 

Programok

Hucul Lovasudvar

Szakképzett oktatókkal várják a kezdőket és haladókat, lehetőséget biztosítva, hogy lóháton is bejárjuk a környéket.

Étel — ital

Bringa-bár

Klasszikus büfékínálattal vár minden megfáradt vízitúrázót a Dunaparton található Bringa-bár.

Strand büfé

A szabadstrandról ki sem kell mozdulnunk, ha egy finom lángosra vágyunk.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, kerékpározás, strandjátékok, lovaglás, úszás, futás

Egészségügy, elsősegély

Háziorvos

2317 Szigetcsép, Szabadság u. 50.

Szent István Gyógyszertár

2317 Szigetcsép, Szabadság u.50.