Szigetcsép

Szigetcsépen a lápi világban

Szigetcsépen egyfelől igazi vadregényes, misztikus, láptelepekkel teletűzdelt holtág, másfelől homokos, tiszta vizű strand várja, hogy felfedezzük.

Olvass tovább
Szigetcsép

Szigetcsép megállóhely

Ha Szigetcsép felé evezünk a főváros felől, akkor a Dunából kiágazó, fűzfákkal, nádasokkal kísért folyóágat találunk, melynek nyugodt vízét horgászkunyhók és stégek szegélyezik. Ritka, védett élőlényekben bővelkedik a vízpart - a vízitúra közben mocsári teknősök, bölömbika, törpegém, récefélék, vöcsök, pettyes vízicsibe, haris, vízicickány, vidra is a szemünk elé kerülhet. A folyóágba nyúló félszigeten már új vízitúra megállóhely várja a túrázókat.

Mit érdemes tudni?

Szigetcsép a Csepel-sziget középső részén fekszik. Dunai vízitúránk kellemes megállóhelyeként szolgálhat szabadstrandja, ahol a homokos pályákon strandjátékok űzésére, horgászatra, a kijelölt helyen bográcsozásra, vagy a büfék kínálatának feltérképezésére is lehetőségünk adatik. A strand a Bobonkov szakadéknak, vagy Feneketlen tónak elnevezett holtág végén terül el, így túránk végállomásaként is szolgálhat számunkra. Érdemes kajakkal, kenuval hosszan elidőzve evezgetni az apró öblökkel tarkított labirintuszerű holtágon. A Ráckevei-Duna és a másik holtág által ölelt terület, az úgynevezett Csupics-sziget, hivatalos nevén Nagysziget. Növényvilága magában foglalja szinte valamennyi vízinövényt a sárga tavirózsától kezdve a vízparti fákon át, a vízfelszínen egyedülálló látványt nyújtó láptelepekig, ugyanakkor a sziget állományához tartozik az erdei galagonya, kökény, som is. A sziget halászkunyhókkal teletűzdelt, azonban ma már tilos a horgászat. Nem tilos azonban a vízitúrázás. Érdemes felfedezni ezt a különleges lápi világot.

Pár szó a településről

A napsütéses napok magas száma, a kedvező klíma igazán alkalmas a szőlő- és gyümölcstermesztésre a szigeten, azonban elhelyezkedése miatt többször is árvíz sújtotta. Megközelíthető vízen, és szárazföldön egyaránt. Ebben nagy segítséget nyújt számunkra a Ráckevei HÉV. 

Nevezetességek, látványosságok

Szigetcsépi Református Templom

A 2000-ben felszentelt templom, mint maga a vallása, inkább az egyszerűséget, puritánságot tükrözi. Teteje fazsindelyes, a rajta lévő üvegablakokon keresztül ömlik a fény Isten házába.

Emlékmű

Ugyancsak 2000-ben, a Millennium évében került átadásra a három fő egyház összefogását jelképező emlékmű. 


Történelem

A rézkor óta lakott települést a török uralmat követő pusztulás után politikai megfontolásból magyarokkal kis számban, inkább rácokkal, majd németekkel telepítették be. Utóbbiak magukkal hozták szőlőtermesztési kultúrájukat is. A világháborúk pusztítása megviselték mind a falu lakosságát, mind területét. A kényszer ki-, illetve betelepítések okán folyamatosan változott a falu népességének összetétele. 

Programok

Hucul Lovasudvar

Szakképzett oktatókkal várják a kezdőket és haladókat, lehetőséget biztosítva, hogy lóháton is bejárjuk a környéket.

Étel — ital

Bringa-bár

Klasszikus büfékínálattal vár minden megfáradt vízitúrázót a Dunaparton található Bringa-bár.

Strand büfé

A szabadstrandról ki sem kell mozdulnunk, ha egy finom lángosra vágyunk.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, kerékpározás, strandjátékok, lovaglás, úszás, futás

Egészségügy, elsősegély

Háziorvos

2317 Szigetcsép, Szabadság u. 50.

Szent István Gyógyszertár

2317 Szigetcsép, Szabadság u.50.


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés