Szigetszentmiklós

Nomen est omen

Sziget, sziget hátán, kihagyhatatlan város egy dunai vízitúrán.

Olvass tovább
Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklósi Vizi Sport Egyesület megállóhely

A Szigetszentmiklósi Vizi Sport Egyesület utánpótlásnevelő feladatai az elsődlegesek. Kulcsfontosságúnak tartják, hogy a lehető legfiatalabb korban megismerkedjenek a kicsik a kajak-kenu sportággal.

Túrák innen

Szigetszentmiklós - Dömsöd

Szigetszentmiklós - Dömsöd

Mit érdemes tudni?

Szigetszentmiklós nemcsak, hogy egy szigeten fekszik, de tavakkal, kis szigetekkel is bőségesen ellátott város. Alsó-Dunai vizítúrát Szigetszentmiklós érintése nélkül szervezni nem könnyű feladat, de miért is tennénk ilyet, amikor tökéletes kiindulópontként, vagy megálló-, illetve pihenőhelyként szolgálhat túránk során, akár északról, akár déli irányből közelítünk. Északról kiváló programként szolgálhat a Czuczor-sziget megkerülése. A sziget teljesen lakott, nyaralók is szép számban előfordulnak rajta. Délről érkezve az úszólápok között evezve gyönyörködhetünk ezekben az egyedülálló képződményekben, majd kikötést követően végigbandukolhatunk a békáknak, siklóknak, a legkülönfélébb madaraknak otthont adó tanösvényen. Sétánk végén pedig vár minket a jól megérdemelt lángosunk. 

Pár szó a településről

A város a legnagyobb és az egyik legjelentősebb Csepel-szigeti település. Ez utóbbi elsősorban a szuburbanizációs folyamatoknak és idegenforgalmának köszönhető. A nagyvárosi életet egyre többen kívánják felváltani klasszikus kisvárosi nyugalomra, fővárosi munkájukat azonban nem kívánják feladni, így számukra tökéletes megoldást kínál Szigetszentmiklós a vadregényes, romantikus Duna-partjával.

Nevezetességek, látványosságok

Gombfoci Háza Múzeum

Ha már futballtársadalom vagyunk, akkor innen csak egy lépés a gombfoci, amelyet benn a házban, rossz időben is űzhetünk. Ennek az érdekes sportágnak a történelmét mutatja be a múzeum.

Csepel Autó Gyártmánymúzeum

Az egykori gyár 59-es épületében korabeli fotókat, autóalkatrészeket, műszaki leírásokat és maketteket nézhetünk meg az egykori Csepel Autógyár életéből. 

Történelem

Az őskor óta lakott települést a honfoglaló magyarok telepítették be. A tatárok, mint oly sok más várost, Szigetszentmiklóst is elnéptelenítették, amit ezután a ráckevei szerbek népesítettek be ismét. A mohácsi csatát követően ismét elpusztult a falu, és csak a XVII. században építették fel újra. A XX. században jelentős ipari településsé vált, számos gyárnak adott otthont a település környéke. Szigetszentmiklós 1986. január 1. napja óta város.

Tudta-e?

Szigetszentmiklós szülötte Vereckei Ákos (1977. augusztus 26.) kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakozónk.

Programok

Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál

Minden évben megrendezésre kerülő remek ötletű program, amely során a testvérvárosok jellegzetes ételeit kóstolhatják meg az érdeklődők.

Kenumaraton

A Vízi Kupa sorozat egyik fordulója minden évben Szigetszentmiklóson kerül megrendezésre. 

Roxiget Tehetségkutató

A fiatal, bemutatkozni vágyó rock zenekarok teheségkutatója, amelyen közkedvelt zenekarok is fellépnek emelve a hangulatot.


Étel — ital

Kikötő Romkocsma

A kézműves sörök szerelmesei itt egész biztosan meglelik a számukra legmegfelelőbb ízű folyékony kenyeret, amely méltó lezárása egy nehéz túranapnak. 

Kisduna étterem

Közvetlenül a Kis-Duna partján várja a klasszikus “kockásterítős” éttermek kedvelőit.

Horgásztanya

A Kis-Duna partján egész évben várja vendégeit hagyományos konyhájával, remekbe szabott halászlevével.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, horgászat, kézilabda, jégkorong

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

2310 Szigetszentmiklós, Határ út 5.

Gyógyszertárak

Melissa Gyógyszertár
2310 Szigetszentmiklós, Petőfi Sándor út 12.

Elixír Gyógyszertár
2310 Szigetszentmiklós, Ősz utca 15.


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés