A Duna hullámain - Dömös és Szentendre között

Magyarország egyik leglátványosabb természeti tája a Börzsöny és a Visegrádi-hegység közötti látványos folyamkanyarulat. A folyóparton álló legendásan szép települések vonzó turistacélpontok, de a legkülönlegesebb élmény mégis az, ha a víz felől szemléljük ezt a csodát.

Dömös nem csak a Rám-szakadék miatt híres kirándulóhely - a Duna part kiváló kilátást kínál a szemben lévő Szent Mihály-hegy oldalában található Remete-barlangok felé. De a magas fákkal borított, hangulatos föveny nagyon jó kiindulási pontja a Dunakanyarban tett vízitúráknak. 


A folyó sodrása miatt kellemes tempóban csordogálva gyorsan Nagymaros magasságában találjuk magunkat. Itt is egy klassz, kavicsos föveny vár arra, hogy kikössünk és egy legendásan finom hekket együnk a "Halasnál". Innen a visegrádi vár árnyékában evezünk tovább a hétvégenként nagyon népszerű északi szigetspiccre, a Szentendrei-sziget fűzfákkal borított, legészakibb pontjára. 


A fák hűvöséből hely nem csak nagyon jó kilátást élvezhetünk a Börzsöny és a Fellegvár felé, hanem valódi strandhangulatot is kínál ez a kavicszátony. Egy nyári hétvégén megtelik strandolókkal, gyerekzsivajjal, míg tavasszal és ősszel, hétköznapokon, teljes magányban és nyugalomban élvezhetjük a hely különleges kisugárzását. 


A Szentendrei-szigetet a nyugati oldalán, a keskenyebb, gyengébb hajóforgalommal rendelkező szentendrei ágon érdemes megkerülni, itt nem kell a szállodahajóktól vagy szárnyashajók által keltett méretes hullámoktól tartanunk. A varázslatos Szentendre belvárosának látképét is megcsodálhatjuk a víz felől, majd kiköthetünk a Kacsakőnél kipihenni ezt a kellemes nyári kalandot. Fotók: Szodorai Regina