A Duna legszebb szakasza - Esztergomtól Szentendréig

A Duna magyarországi szakaszának leglátványosabb része az Esztergomtól Szentendréig tartó szakasz. Az esztergomi Mária Valréria híd alatt elhaladva már meg is csodálhatjuk a híres Bazilika jellegzetes épülettömbjét, de a látványosságok még csak most kezdődnek!

Esztergommal szemközt a Duna szlovák oldalán a magyar turisták által szinte felfedezetlen Burda-hegység emelkedik. Meredek andezit-sziklái őrködnek a folyó felett, a hegygerincen látványos túrák vezetnek - de a vízről is impozáns látványt nyújtanak. A hegytömb és a Börzsöny erdei közül kanyarodik ki Szobnál az Ipoly folyó, itt torkollik a Dunába. A kis folyón evezve vadregényes szakaszokat fedezhetünk fel. 


Zebegényt elhagyva beérkezünk a Dunakanyarba - Dömös és a Szent Mihály hegy között összeszűkül a meder, hegyek közé szorul a Duna. Délről a Prédikálószék, északról a Remete-barlangok magasodnak, köztük préseli át magát a folyó. A sodrásra és a hajóforgalomra is figyeljünk a bámészkodás mellett, mert itt könnyen a sodorvonalhoz közel találhatjuk magunkat, ha elmélázunk. De ahogy meglátjuk a visegrádi Fellegvárat, a folyóvölgy kiszélesedik, a sodrás is enyhül. 


Nagymarosnál akár ki is köthetünk - a hajókat a standon hagyva csak néhány lépés a legendás halsütő, ahol egy békebeli hekkel, kovászos uborkával pótolhatjuk vissza az elveszett kalóriákat. Innen már csak néhány csapás a Dunakanyar Varadero-ja - a Szigetspicc. Ez a hely, ami minden hazai vízszerető ember számára ismerősen, rászolgált népszerűségére - családok, túracsapatok, sportolók és amatőrök egyaránt nagyon kedvelik. 


Ott, ahol a váci és a szentendrei Duna-ág ketté válik, hatalmas kavicszátony, fűzfákkal szegélyezett föveny, hatalmas fáktól árnyas szigetcsúcs található. Magas vízállásnál a Duna szinte a fák tövében csobog, de nyáron, mikor alacsony a vízszint nem csak a kavicsos partvonal kerül szárazra, hanem attól kissé távolabb, bokáig érő vízben megközelíthető újabb lakatlan sziget is megjelenik - ezt is gyakran használják megállóhelynek a túrázók. 


Kisoroszi büszkesége ez a széles, napsütötte strand, amely kiváló vízitúra megállóhely. Nyári napokon rengetegen érkeznek ide pihenni, fürdeni, élvezni a Duna menti hangulatot. Kiváló hely ez a gyereknek a sekély folyóban pancsolni, a felnőtteknek pedig szalonnát sütni, napozni, horgászni. 


A Szigetspiccől egyedi kilátás tárul elénk a Börzsöny és a Visegrádi-hegység felé, de ha innen tovább evezünk Szentendre irányába, akkor még számos élményt gyűjthetünk. Dunabogdány és Leányfalu is megállásra csábít, de ha elértük a kiemelt turisztikai célpontnak számító Szentendrét, akkor még egy kellemes belvárosi sétával vagy egy jó lángossal is levezethetjük a mai evezést...

Fotók: Szodorai Regina