A Lupa-sziget - a tündérek szigete

A Lupa-sziget gazadag történelmi múlttal és különleges épített örökséggel rendelkezik, mindemellett könnyű vízitúrát jelent megkerülése. A múlt század építészetének kedvelői, a Duna fövenyének szerelmesei és a kezdő vízitúrázók is olyan csodákat találnak itt, hogy nehezen indulnak majd vissza a városba... A sziget különleges hangulata sokakat letelepedésre inspirált - lássuk, mi fogta meg őket ennyire...

Tavaszi reggelen élénk készülődés zaja töri a Duna part nyugalmát - nemsokára indul a túra a Lupa-sziget felfedezésére. A résztvevők talán nem is tudják, hogy a sziget névadója, Luppa Péter igazi vízitúrázó volt. A sziget "gyarmatosítását" elindító, modern szemléletű földbirtokos és képviselő egyetemi évei alatt Bécsből a Vaskapun át egészen a Fekete-tengerig csónakázott öt társával.


A Dunához erősen kötödő polgárság a Lupa-szigeten vert tanyát: modern és praktikus, a kor építészeti színvonalát meghaladó nyaralókat épített. A pezsgő kulturális életben festők, szobrászok, filmrendezők és színészek is részt vettek. A sziget távol van a város nyüzsgésétől, igazi menedéket kínál, a természet harmóniáját a mindennapok sodrása helyett itt csak a vén Duna hömpölyög. Lupai lakosok szerint érdemes lenne a szigetnek új nevet adni, s Tündérszigetként hívni ezt a dunai csodát.

Így hát a Lupa-sziget több mint egy ártéri erdővel borított szigetecske - felkeresése így még inkább ajánlott. A szigetet övező partszakaszt kajakkal vagy kenuval fedezhetjük fel, a fák között evezve vízimadarakkal találkozhatunk. Kiváló aktív programnak ígérkezik!

Fotók: Szodorai Regina