Az ártéri ősvadon - a rejtélyes Gemenc

Magyarország legnagyobb egybefüggő ártéri erdeje a Duna-Dráva Nemzeti Park védelme alá tartozó Gemenci erdő. A Szekszárd után meglassuló folyam, a lomhán hömpölygő Duna 180 négyzetkilométert önt el itt rendszeresen, így megakadályozva, hogy mezőgazdasági művelés alá essen ez a nagyon értékes terület.


A rendszeres dunai árvíz itt nem pusztít hanem megment - megőrzi az utókornak ezt az egyedül álló fajgazdagsággal rendelkező élőhelyet, melyet a nagyközönség a Gyöngyvirágtól lombhullásig természetfilm sorozat képkockáiról ismer. A gemenci erdőt intim közelségbe hozó film a hazai természetfilmezés klasszikusa Homoki-Nagy István rendezése - a film több generáció szemléletformálását segítette, nem csak bemutatva, hanem izgalmassá és érdekessé téve a Természet változását, örökké ismétlődő folyamatait drámává, az erdő élőlényeit hősökké formálva. 


A Gemenci erdő tökéletes vízitúra-terep: a Duna számos ágra szakad a szigetek között, a csatornák szövevényét felfedezni életre szóló élmény. Útközben megfigyelhetjük Gemenc királyait a gímszarvasokat, gémek, gólyák, récék kelnek szárnyra közeledtünkre és ha szerencsénk van, jégmadár is rebben a szemünk előtt. Az erdőt nem csak kajakkal és kenuval, hanem egy kisvonattal is felfedezhetjük.

A gemenci vadont járva megismerhetjük a pákászok, halászok egykori életét, felfedezhetjük az emberi tevékenységtől csak ritkán zavart természet érintetlenségét. Ha kora ősszel érkezünk, akkor a szarvasbőgés egyedül álló természeti látványosságát is átélhetjük - a nászidőszaktől és önnön hangjuktől megrészegült bikák hatalmas hangerővel bőgik tele a tölgyek és fűzfák templomát - garantáltan libabőrösek leszünk a szerelmes hímek mennydörgő koncertjétől.


A Gemenci erdő olyan csodás víz élményeket kínál, amelyekhez nehezen találunk hasonlót. 

A fotókat Szodorai Regina készítette.