Dunai vízitúra - Visegrádtól a Római-partig

A fővárosban élők nap mint nap megszenvedik a nagyváros sajátosságait, a tömegközlekedést, a dugókat, a civilizáció mellékhatásait. De a városon átvágva mindenkinek jár napjában néha többször is néhány varázslatos perc - amikor valamelyik hídon átkelünk a Duna egyik oldaláról a másikra - Budapest legszebb arcát megcsodálva. De a folyó még több ajándékot tartogat például egy a Dunakanyartól a Római-partig tartó nagyon látványos vízitúrát is tehetünk a hétvégén!

A Duna ősidők óta kínál széles vízi országutat - a lassan cammogó folyó hordott már a hátán római gályákat, török ostromhajókat, dunai tengerjárókat a történelem aktuális fordulatainak megfelelően. Most legfőképp uszályok, hófehér kirándulóhajók szelik habjait, és szerencsére újabban egyre több vízitúrázó indul el a folyón.


A Duna széles szalagja összeköt korokat és országokat - a partján szebbnél szebb várak és városok, hegyek és erdők sorakoznak. A Dunakanyarban mindegy egyszerre megtalálható - a visegrádi Fellegvárból szemlélve a folyó két, erdőktől borított hegylánc között tör utat magának, a partján, szemben alattunk Nagymaros tündéri kisvárosával.


Ezt a látványt sokan ismerik, akik hétvégente megmásszák a meredek lépcsőt a vártoronyba, de ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor mindenképp meg kell szemlélnünk ezt a látványt a víz felszínéről is. 


Visegrádról indulva a sodrás gyorsan elrepít a Szigetspicc mellett, majd a Szentendrei-sziget hangulatos galériaerdeinek árnyékában evezhetünk. Tahi és Leányfalu után szinte kötelező megállni a szentendrei plázson, a vagány Kacsakő parti bárjánál egy kicsit pihenni. Innen egy tartalmas evezés után siklunk át a Megyer-hid alatt, hogy aztán feltűnjön a Lupa-sziget, majd a legendás Római-part vigalmi negyede.


Nincs is jobb érzés annál, mikor egy ilyen kiadós túra után a hangulatos vendéglátóhelyek valamelyikében sziesztázhatunk, azzal az érzéssel a szívünkben - ez a nap tökéletes!

Fotók: Szodorai Regina