Kajakkal a Rácalmási-szigetek körül

A Csepel-szigetet elhagyva a Duna kiszélesedik, lerakott hordalékából újabb szigetvilág, alakul ki. A löszdombok lábát mosó folyamon egykor gázlót találtak az egykori vándorok, de a sekély víz akadályozta a hajózást, így a folyószabályozások idején kőszórásokkal, védművekkel keskenyebb mederbe kényszerítették a Dunát. Így a Rácalmási-szigetvilág további zátonyokkal bővült.

A löszdombok tetején épült Rácalmás messze tekint a síkság felett. A város szélén meredeken leszakad a Duna felé a táj, a keskeny folyóágon híd vezet a Rácalmási-szigetre. Az ártéri erőkkel borított sziget vadregényes tájait  egy tanösvény mutatja be. A múlt században még hagyományos mezőgazdálkodás folyt a szigeten - az itt élő rácok ártéri gyümölcsösöket ápoltak a sziget árvízvédett részein, a réteken legeltettek, a eredeti erdőt sokféle módon hasznosították. Mára csak nyomokban maradt meg e változatos táj eredeti arculata, de a folyószabályozásnak köszönhetően újabb zátonyok alakultak ki a mederben, amik a vízimadarak számára ideális táplálkozó és pihenőhelyeket kínálnak.

A Rácalmási-szigetek természetvédelmi terület azonban nem csak gyalogszerrel, a tanösvényen felfedezhető. A Nagy-sziget peremén sok kisebb sziget láncolata sorakozik, amelyeket kajakkal-kenuval is bejárhatunk. Sajnos több ágat lezártak, így megakadályozva a folyóágak friss vízzel való ellátását. A keskenyebb kiságakon nyugodt vízen evezhetünk, vadregényes ligeterdő kíséri utunk. 

A Rácalmáson épülő vízitúra megállóhely ideális bázist biztosít ahhoz, hogy megismerjük ezt a csodás vízi világot. 

Fotók: Szodorai Regina