Kajakkal Horvátországban - Murter titkos öblei

Ha a horvátországi nyaralásra gondolunk, legtöbbször tiszta vízű strandok, velencei építészeti értékekkel büszkélkedő városok és a mélykék vízen ringatózó vitorlások jutnak eszünkbe először. Másodszorra lehet, hogy a zsúfolt promenádok, a lebetonozott partvonal és a hagyományos dugók az autópálya-kapuknál.


Pedig ha csak a partról személjük déli szomszédunk tengerét, ha csak az üdülőtelepek és strandok környékének víz világát ismerjük meg, akkor szinte biztosan lemaradunk Horvátország több ezer kilométeres partvonalának legszebb részeiről. A sok apró öböllel tagolt, sziklás, nehezen megközelíthető helyekben gazdag horvát partvidék valódi szépségeinek megismeréséhez bizony kajakba kell ülnünk, és magunknak kell a titkos öblök nyomába erednünk. 


Ha kajakkal járjuk be ez a hófehér mészkősziklák és sötékék tenger jellemezte csodavilágot, elkerüljük a zajt és a tömeget - számtalan helyen leszünk csak magunk a privát kis tengerrészünkön, olyan kiváló strandokat is élvezve, amelyet szárazföldről meg sem lehet közelíteni a karsztos, vad hegyvidékek miatt. Ezekben az öblökben mi is megmártózhatunk, hogy aztán egy újabb lenyűgöző partszakasz felé induljunk. A legendásan szép Sibenik közelében találjuk Murter szigetét, amely kiváló kajaktúra célpont.


Murter szigete a szárazföld felől hídon át elérhető, ami nagyon előnyös a kajakszállító tréler borsos kompjegyárait tekintve. A nyugalmas, békés hangulatú szigeten nem jellemző a tömegturizmus és a hangos szórakozóhelyek - cserébe kellemes öblöket, sziklás és kavicsos strandokat és vendégszerető falvakat találunk. A kajakokkal olyan szemszögből fedezhetjük fel a sziget értékeit, amit csak a víz felől tudunk megismerni.


Horvátországban tilos a vadkemping, de rengeteg jól felszerelt, tengerparti kempingnél köthetünk ki, ahol sátrazhatunk. Bár Murter védett öbleiben élmény a kajakozás, minden vízre szállás előtt tájékozódjunk az aktuális időjárási helyzetről, mert egy hirtelen jött vihar veszélyes meglepetéseket tartogathat a nyílt vízen. De ha kellő körültekintéssel szervezzük meg horvátországi vízitúrás kalandunkat, akkor egyedülálló nyaralásban lehet részünk - távol a turisták hadától, igazi élményeket szerezve.

Fotók: Szodorai Regina