Különleges, téli vízitúra - a Hévízi-patak

A Hévízi-tó a Balaton-felvidék fontos turisztikai attrakciója. A 38 méteres mélységben feltörő hőforrás által táplált tó nem csak hazánkban, de egész Európában különleges geológiai értéknek számít - a gyógyulni vágyók körében nagyon népszerű célpont. De a forrás vízhozamát a Zala folyóba vezető Hévízi-csatorna vagy Hévízi-patak a vízitúrák szerelmesei számára fontos, hiszen a tóból kifolyó meleg vízen egészen különleges körülmények között túrázhatunk - a párába burkolózó nádasok és a tündérrózsák varázslatos környezetet teremtenek.

A Természet egyik csodája a szelíden hullámzó zalai dombok között található Hévízi-gyógytó. A 38 méteres forrásbarlangból 38 fokos, gyógyító erejű víz tör fel - percenként akár 40 ezer literes vízhozammal. A 13 kilométer hosszú Hévízi-patak ezt a vízmennyiséget vezeti a Zalába - pár nap alatt a tó teljes vízkészlete kicserélődik. A tó vízének gyógyhatása régóta ismert - az első fürdőházat még Gróf Festetics György építtette. A gyógyvíz reumás panaszokra, ízületi megbetegedésekre és törésekből felépülőknek jelenthet enyhet adó gyógyulást. A tóból kiömlő vizet a helyiek is előszeretettel használják - belépőjegy megváltása nélkül, saját erőből kiépített padokkal, lépcsőkkel ellátott, partizánfürdőzés dívik a csatorna tóhoz legközelebb eső részén, ahol a víz valamivel hűvösebb, mint ami a tóban található, a hangulat viszont általában sokkal oldottabb, mint ami általában gyógyfürdőző német és orosz nyugdíjasokra jellemző.


A téli időszakban a levegőnél kellemesebb hőmérsékletű víz jótékony páraréteget von a patak fölé és kellemes környezetet teremt a téli vízitúrához. Az egyébként a trópusi vizeket kedvelő indiai tündérrózsa is kivadul a tóból, így a tündérrózsák mellette  ezen egzotikus növényeket is megfigyelhetjük a túra alatt, a számtalan áttelelő vízimadár, vöcsök, réce és szárcsa mellett, amelyeknek ideális élőhelyet jelent ez a temperált vízhozam. A buja növényzetben nagyon gazdag halfauna talál otthonra - így a horgászok is egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek a patak mentén. 

A téli vízitúra kellő körültekintést és alapos felkészülést kíván - éppen a hideg víz miatt kell betartanunk a szabályokat. A Hévízi-patakon tett túrákra viszont nyugodtan elindulhatunk akár kezdőkkel vagy gyermekekkel is, mert itt nem fenyeget olyan erősen a kihűlés veszélye. A legjobban akkor járunk, ha szervezett túrára indulunk - egyrészt a túra engedélyköteles, a nemzeti parkba belépőjegyet kel váltani, másrészt a szervezők segítenek a túrához kapcsolódó logisztika lebonyolításában is.


A túrán 3-4 óra evezéssel teljesíthetjük a távot, attól függően, hogy mennyire vagyunk gyakorlott lapátforgatók. A különösen -6 fok alatt látványos, vastag párafelhőkön átevezés akkor a legélvezetesebb, ha a partokat hó borítja - ilyenkor olyan érzésünk lehet, mintha egy tündérmese díszletei között járnánk vagy egy álomban eveznénk. Téli táj, mégis kellemes hangulat, fagyos közeg és virágzó tündérrózsák - mindenképpen emlékezetes élményben lesz része annak, aki rászánja magát erre a különleges kalandra!

A most közzétett képeket Móré Alexandra készítette.