Vízivilág Budapest határában - a Ráckevei-(Soroksári) Duna

Sokan nem is sejtik, hogy fővárosiként egy természeti csoda közvetlen közelében élnek. A Ráckevei-(Soroksári) Duna ága csendes, nyugodt vízi világ, ami annak ellenére, hogy vízrendező mérnökök alakították ki mai arculatát, természetes állapotokat őriz.


A Dunán levonuló árvizek okozta károkat a Csepel-sziget északi részének átformálásával próbálták csökkenteni a 19. század végi nagy folyószabályozások idején. A Kopaszi-gát megépítésével, mederkotrással új partvonal kialakításával a folyam teljes vízhozamát a budafoki ágba terelték, a soroksári Duna ágat pedig zsilippel zárták le.


A mai napig a Kvassay-zsilip és a Tassi-zsilip szabályozzák a Ráckevei-Duna ág vízszintjét és állandó, lassú folyását. Ennek az alacsony sebességnek köszönhetően a Ráckevei-ág ideális vízitúrázni, szinte állóvízen evezhetünk bármelyik irányba.


A Csepel-szigetet ölelő folyópartot ártéri erdők, horgásztanyák, szigetek díszítik, a vízről megcsodálhatjuk Ráckeve hangulatos városképét. A nyugalmas víztükör és a rengeteg vízimadár látványa mellett, olyan mesebeli helyszínek mellett evezünk el, mint az Angyali-sziget, a védett természeti értéknek számító Senki-szigete és a szintén legendás hangzású Kerekzátony. 


A Ráckevei-(Soroksári) Duna ideális vízitúra helyszín, tökéletes a mozgásformával még csak ismerkedők számára, hiszen nem kell a sodrás vagy a nagy hajó forgalom veszélyeitől tartanunk. Cserébe viszont egy egyedi arculatú, természeti szépségekben gazdag folyószakaszt fedezhetünk fel, emlékezetes élményeink pedig garantáltan örök szerelemmé teszik majd a vízitúrázást. 

Fotók: Szodorai Regina