A dunántúli alföldi város

Bölcske

A nyugodt, a vadregényes, a romantikus. Nem véletlenül lett a város mottója „Pihenj meg nálunk Vándor, ne hajszold úgy az életet!"

Bölcske megállóhely

A Duna megközelíthető közútról, illetve kalandosabb úton, a faluból indulva az erdőn keresztül is. Itt vízrebocsáthatjuk hajóinkat és más dolgunk nincs is, mint evezés közben megcsodálni az egyedi, több védett fajjal rendelkező növény- és állatvilágot. Bölcske Duna-partja csendes, zeg-zugos. Itt a víz az úr. Aki a szárazföldön is sportolni vágyik, annak remek lehetőség a kiépített bicikliúton való kerékpározás, kocogás, illetve túrázás a Bölcskei Tátorjánosban, hivatalos nevén a Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, vagy a Bölcskei Nőszirmos Természetvédelmi Területen.

Lapátos értékelés: 2

Mit érdemes tudni?

Bölcske nemcsak földrajzilag számít sokszínű településnek dombságával, síkságával, nádasaival, ártéri erdeivel, keleti határán a Dunával, és annak vadregényes, nyugalmat árasztó holtágaival, a sportolásra, aktív kikapcsolódásra vágyók is számtalan lehetőség közül választhatnak. A Duna megközelíthető közútról, illetve kalandosabb úton, a faluból indulva az erdőn keresztül is. Itt vízrebocsáthatjuk hajóinkat és más dolgunk nincs is, mint evezés közben megcsodálni az egyedi, több védett fajjal rendelkező növény- és állatvilágot. Bölcske Duna-partja csendes, zeg-zugos. Itt a víz az úr. Aki a szárazföldön is sportolni vágyik, annak remek lehetőség a kiépített bicikliúton való kerékpározás, kocogás, illetve túrázás a Bölcskei Tátorjánosban, hivatalos nevén a Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, vagy a Bölcskei Nőszirmos Természetvédelmi Területen.


Pár szó a településről

Bölcske területe közigazgatásilag a Dunántúl része, azonban talajszerkezete, táji jellege miatt földrajzilag az Alföldhöz sorolható. Dunántúli mivoltát erősítik ugyanakkor a bölcskei dombok, amelyek egyik se sem éri el ugyan a kétszáz métert, de a köznyelv“hegyekként” nevesíti őket. A Tolnai borvidék és a Tolnai Borút Egyesület tagja is, mintegy 400 pincéből és présházból álló pincefaluval rendelkezik, ahova a sportolásban, kirándulásban megfáradt utazó igazi vendéglátásban, finom borokban részesülhet. Galgózy Károly mezőgazdasági szakíró a 19. században jegyezte le „A bölcskei borok szinte a jobbak közül valók, Bölcskén kiváló szorgalom fordíttatik a bortermelésre.”


Nevezetességek, látványosságok

Dr. Soporni Sándor Római-kori kőtár

A pár éve épített kőtár ad otthont az első magyarországi víz alatti régészeti feltárások során felszínre hozott oltárköveknek. 

Szent András kastély

A csodás parkerdőben, tavakkal, fákkal körülvett területen fekszik a kastély, amely vendéglátó-és szálláshelyként is funkcionál.


Történelem

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a település a honfoglalás óta lakott városnak számít. 

Tudta-e?

A Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, annak is a löszvölgyében virágzik a fokozottan védett tátorján, melyet Magyarországon sokáig kihaltnak hittek.


Programok

Kikelet futás és túra

Idén 4. alkalommal került megrendezésre ez a közösségi és nem verseny tájfutó rendezvény, ahova várnak minden magát kipróbálni kívánó kicsit és nagyot. 

Bölcskei falunap

Idén jubileumi 25. falunapját rendezi meg Bölcske, ahol a falubeliekkel közösen játékos programokon vehetünk részt, kis betekintést nyerve a település életébe.


Étel — ital

Rakpart étterem

Bölcskétől pár kilométerre, Dunaföldváron található, amely pazar környezetben, a Duna-parti sétányon várja a halételekre és egyéb, házias ízekre vágyókat. 

Akasztói Halászcsárda

Az Alföld felé indulva 36 kilométer utazás után igazi idilli környezetben találjuk a halászcsárdát, ahol a halételek rajongói kedvükre válogathatnak a különleges fogások közül.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, túrázás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Paks, Tolnai u.2.

Háziorvos

7025 Bölcske, Paksi u. 12.

Gyógyszertár

Szentlélek gyógyszertár
Bölcske, Kossuth L. u. 11.