A hű katona városa

Lábatlan

Szinte érintetlen Duna-part, ápolt park, és barlangok várják az idelátogatókat.

Mit érdemes tudni?

Dunamenti település, ahol a Duna maga az országhatár. Lábatlan és a szlovák Karva között menetrendszerű rév közlekedik. További Duna-parti településekkel együtt Lábatlanon is komoly vízi fejlesztések várhatóak a közeljövőben. Vízitúránk állomásaként a révkikötőnél kiköthetünk, majd táborhelyet verhetünk a vadregényes, vízbenálló fákkal övezett Duna parton. Kis pihenés, falatozás után érdemes felfedezni szárazföldön is a város látnivalóit. Lábatlan a számos, fokozottan védett növénynek és állatnak otthont adó, mintegy 353 barlanggal bíró Gerecse lábánál fekszik. A barlangok közül 6 fokozottan védett, így ha terveink között szerepel a barlangászás is, ügyeljünk rá, hogy csak engedéllyel, meghatározott időben látogathatjuk.

Pár szó a településről

A település korábban két községből állt, az egyik Lábatlan, a másik Piszke. 1950-ben egyesítették őket. Lábatlan nevéhez több érdekes monda is kötődik. A legismertebb, hogy az egyik magyar királyt az ellenség, miután fogságba ejtette, összebilincselte egyik katonájával. A katona, hogy uralkodója menekülhessen, levágta a saját lábát. A király hálája jeléül hű katonájának földeket adományozott, amely a Lábatlan nevet kapta.
A környék híres a vörös márványáról, amelyet a Pisznicei-hegység rejt magában. A bányászatot követően fellendült a kőfaragó ipar, számos híres épülethez szállítottak márványt. Sajnálatos módon a kőfaragó telep pár éve megszűnt Lábatlanban.


Nevezetességek, látványosságok

Gerenday Arborétum

A kultúrára, kellemes sétára vágyóknak könnyed kikapcsolódási lehetőség az 1890-es években létesített, örökzöld növényekből álló park, amely átvészelve az elmúlt évszázad viharait 2003-ban teljes felújításon esett át, és egy páratlan látványosságot nyújtó szabadtéri színpaddal egészült ki. 


Történelem

Mind Lábatlan, mind Piszke községe az újkőkortól lakott volt. A XIII. századból származnak az első írásos emlékek létezésükről. Az országot feldúló törökök kiüldözése után bajor telepesek népesítették be újra a környező falvakat. 

Tudta-e?

A Parlament és a Halászbástya épülete is tartalmaz a Pisznicei-hegységből származó vörömárványt.

Programok

Lábatlani Blues Fesztivál

Egyedi környezetben, a blues zene hazai képviselőivel a Gerendy arborétumban kerül megrendezésre immáron 13 éve. 

Lábatlan-Karva Maraton Kerékpáros túra

Sokadik alkalommal rendezik meg Lábatlan és a szlovák Karva közötti bicikliversenyt. Az indulók komppal kelnek át a Dunán, majd Karváról indulva Esztergomon át érnek célba Lábatlanban.


Étel — ital

Hullám vendéglő

A hagyományos, magyaros ízek kedvelői kellemes körülmények között élvezthetik az étterem vendégszeretetét és konyháját.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, túrázás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Esztergom, 2500 (bejárat a Babits M. út felől is, Petőfi Sándor u. 26-28, 2500 Vaszary Kolos Kórház (Sürgősségi Osztály mellett)
Hétköznap 16:00-8:00

Hétvégén péntek 16:00 - hétfő reggel 8:0

Egészségház

Lábatlan, Dr. Tulassay József tér, 2541

Gyógyszertár

Szent Miklós Gyógyszertár
Lábatlan, Cementgyári lakótelep 33, 2541