A víz birodalma

Rácalmás

Szinte érintetlen ófalu, ugyanakkor pezsgő vízi és szárazföldi élet jellemzi ezt a bájos, mediterrán jegyekkel bíró települést.

Rácalmás SE megállóhely

2459 Rácalmás, Raáb Ervin sétány Hrsz.227/8

Gyönyörűen felújított megállóhely a festői Rácalmás mellett futó Dunai holtágban. A közeli kastélyban rengeteg kulturális programlehetőség kínálkozik az idelátogatók számára.

Lapátos értékelés: 1

Mit érdemes tudni?

Rácalmást szerencsés fekvésének köszönhetően keleti oldalról a Rácalmási szigetek Természetvédelmi Terület és maga a Duna határolja, így magától értetődően a település turizmusában is a víz, a vízzel körbevett területek nyújtják a fő vonzóerőt. Evezési lehetőség nyílik mind a Dunán, mind a természetvédelmi területen található vadregényes holtágakon. A szigetek legjelentősebbike a Nagy-sziget, területén került kialakításra az ártéri tanösvény. A holtágak felett pallón, és így teljes mértékben szárazföldön bejárható erdei úton az információs táblák segítségével megismerhetjük az egyedi, számos védett fajjal teli növény és állatvilágot, megcsodálhatjuk a sajnos kipusztulás szélére sodródott fekete nyárt, az utunkat keresztező madárvártákban megfigyeléseket végezhetünk, és szerencsés esetben találkozhatunk a szintén nagyon veszélyeztetett és védett mocsári teknőssel, vagy akár tarajos gőtével is. A gyalogtúrán túl felejthetetlen élményt nyújt az egészen Dunaújvárosig vezető 5 km hosszú folyóparti kerékpárút is.

Pár szó a településről

A 4572 fős Fejér megyei Rácalmás neve a korai írásos emlékeken Szigetfű, majd 1329-ben, a birtokos Almás család után már Almás néven említik. Végleges nevét 1696-ban nyeri el a betelepedett rác családok után. 

Nevezetességek, látványosságok

Rácalmás skate park

A gördeszkások, görkorcsolyások kedvelt társasági színtere a 2016-ban átadott pálya.

Duna Ökoturisztikai Központ

Néprajzi és gasztronómiai kiállítások mutatják be a környéket a központban, ahonnan indulva bejárhatjuk az egész ártéri tanösvényt.

Jankovich Kúria

Igazán idilli délutánt tölthetünk el egy nagy sétával, vagy egy könyvvel a kezünkben, ennek a barokk stílusban épült kastélynak a parkjában.


Történelem

Az őskortól lakott településnek számít. Az 1800-as évek végétől nagyütemben kezdett fejlődni, majd a két világháború között nyaralók sokasága épült, magukkal hozva egy élénk társadalmi életet. A világháború során Rácalmás, mint frontvonalon fekvő település, sokat szenvedett, rengeteg hadiárvát és özvegyet hagyott maga után a világégés. Az 1950-es évektől az egész környéket az ipar fellendülése jellemezte. A rendszerváltás után nagyiramú fejlődés vette kezdetét a városban, ennek hatására is népszerű agglomerációja Dunaújvárosnak.

Tudta-e?

Rácalmást néhol Dunaújváros Rózsadombjaként emlegetik.

Programok

Tökfesztivál

Tökfaragással, tökhintóval és egyéb tökös programokkal, valamint színvonalas koncertekkel várják az idelátogatókat.

Almavirág-Fesztivál

A Jankovich kúria ad otthont a különböző almás finomságokat bemutató eseménynek. Lesz itt almáspite, almabor, almasör, a különböző készítményeknek csak a képzelet szab határt. Koncertekkel, előadásokkal is készülnek a látogatók szórakoztatására.


Étel — ital

Kiskakas vendéglő

A hazai ízek kedvelőinek kedvez elsősorban az étterem, ugyanakkor a pizza és tésztaételek hívei is megtalálják az étlapon a maguk kedvencét.

Hársfa Étterem 

Gyorsételek, frissensültek, kellemes bisztróhangulat.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ
2458 Kulcs, Rákóczi utca 139. 
25/509-060; 25/251-063

hétköznap – 16,00 – 07,00 óra között

szombat, vasárnap, ünnepnap – 07,00 – 07,00 óra között

Háziorvos

2459 Rácalmás, Korányi tér 7.

Gyógyszertár

Patika 52 Gyógyszertár
2459 Rácalmás Korányi tér 9.