A vörös rák és az ugró szarvas otthona a Rétközben

Dombrád

Hangulatos utcaképek, a Rétköz legnagyobb református temploma, csodálatos szabadstrand, s nyüzsgő parti élet - ezzel várja vendégeit Dombrád, amely méltán volt elismerve a Virágos Magyarország programban.

Dombrád Vizitúra megállóhely

4492 Dombrád, hrsz.: 018/6

Csodálatos környezetben, a szőke Tisza egyik legkedveltebb strandja található itt. Egyaránt közkedvelt pihenőhely a folyón utazó természetjárók, a vízi sportok kedvelői, a szórakozni vágyó fiatalabb és felnőtt korosztály körében. Vadregényes, árnyékot adó fák ölében lévő lassan mélyülő homokos partja ideális a kisgyermekes családok számára. A Dombrádi Vizitúra megállóhely vezeték nélküli internettel felszerelt.

Mit érdemes tudni?

Dombrád, amely 2017-ben ünnepelte fennállásának 950. évfordulóját a Rétköz egyik legjelentősebb turisztikai centruma. A Tisza közelsége, homokos strandja kedvelt üdülőhellyé teszi, a város központi vízitúra megállóhely, fő kikötője, pihenője a nemzetközi Tisza-túra útvonalnak. Itt található a Felső-Tisza-vidék egyik leglátogatottabb Tisza-parti szabad strandja, 20 hektárnyi területen üdülők, kempingek, ifjúsági táborok és szabadidős szolgáltatások állnak a rendelkezésre. Dombrád a térség egyik legnagyobb rendezvényhelyszíne, ahol koncertek, könnyűzenei programok, ifjúsági táborok nyújtanak folyamatos szórakozási lehetőséget. A Tisza-parton két panzió és kemping, valamint 1236 üdülő található. Minőségi közterületeinek és hangulatos városképének köszönhetően több alkalommal nyert el helyezést a Virágos Magyarország programban.

Nevezetességek, látványosságok

DR HORVÁTH JÓZSEF ALKOTÓHÁZ ÉS HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS: 2012-ben adták át az egykoron iskolaként szolgáló, ma már kulturális központként működő Alkotóházat, amelyben négy bemutatóteremben helytörténeti kiállítás nyílt. Az alkotó szobában képzőművészeti táborokat szerveznek, olyan tevékenységek népszerűsítése folyik itt, mint a festészet, gyöngyfűzés, agyagozás, hímzés és fafaragás. KOSSUTH LAJOS EMLÉKSZOBA: Dombrád kiemelkedő szerepet tölt be az 1848-49-es szabadságharc emlékének ápolásában. A városban Kossuth Lajos emlékszoba létesült, de köztéri alkotások között találunk egészalakos Kossuth Lajos szobrot, és elkészült az 1848-as szabadságharcban besorozott honvédek emlékműve is. A települést az Országos Kossuth Szövetség Kossuth emlékhellyé nyilvánította. Kossuth követté választásának évfordulóját a település minden évben megünnepli. 2001-es évben megalakult a Dombrád és Térsége Kossuth Egylet. VASÚTI MÚZEUM ÉS JÁRMŰ KIÁLLÍTÁS: A vasútállomáson található Vasúti múzeum anyagának magját Jóga László gyűjteménye képezi. A Vasúti Járműkiállítást 1996-ben nyitották meg, diesel motoros mozdony, személykocsi, nyitott és fedett teherkocsi, permetezős kocsi vagy önürítős kőszállító kocsi is megtekinthető. A kiállított járművek gyűjtése állandó és folyamatos.

Történelem

1067-ben említi először okirat az Árpád-kori települést, amely a 13. században a Hont-Pázmány nemzetség birtoka volt, majd a Kállayak, 1368-tól pedig a Károly Róbert udvarságába tartozó ónodi Cudarok kezén volt. A 15. század közepétől a Várdaiak kisvárdai uradalmához tartozott, végül Dombrád és Öntelek 19. századi egyesüléséből alakult ki a jelenlegi város. 1999-ben elnyerte a Magyarország legvirágosabb települése címet, s Európa második legvirágosabb faluja címmel tüntették ki. 2000. július elsejétől városi rangot kapott.

Tudta-e?

…a több évszázados tiszai révátkelő helyén 1923-ben faszerkezetű pontonhíd épült Dombrád és Cigánd között? 2017-ben több mint húsz év után újraindult a kompjárat a két település között, így a Tiszán keresztül kirándulhatnak az érdeklődők Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

Programok

Csülkös nap Hagyományőrző szüreti felvonulás Amerikai Autós Találkozó Tisza Party

Étel — ital

Kék Lagúna Étterem és Panzió Vigadó Csárda és Strand Motel

Sportolási lehetőségek

Kajak, kenu, SUP, vízisí, vízibicikli, kerékpár, tenisz, focipálya, tollaslabda, asztalitenisz

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő A háziorvosi szolgálat részt vesz az önkormányzat területén működő, Kisvárda központtal szervezett és működtetett központi orvosi ügyeleti szolgálatban. Gyógyszertár 4492 Dombrád, Kossuth utca 53.