Ahol a folyó tükrében nézi magát a Kopasz-hegy

Rakamaz

Kincseket rejt a vidék, ahol a Zempléni hegység koszorúja nagy ívben tereli a Bodrogot a Tiszába. Ősi erők és egy honfoglaláskori korongpár története is felfedezésre vár a megye egyik legrégebbi településén, Rakamazban.

Zenit Vízibázis Tokaj-Rakamaz megállóhely

4465 Rakamaz, Horgász utca 3.
+36 20 971 6564

A Vízisport Turistaház megállóhely Tisza és a Bodrog összefolyásánál, magas színvonalú szolgáltatásokkal és rengeteg lehetőséggel várja az erre kirándulókat. Kajak, kenu, sárkányhajó és kerékpár bérlési lehetőség, valamint szállás és kiváló étterem kínál aktív szabadidő eltöltési, kikapcsolódási lehetőséget.

Lapátos értékelés: 2

Mit érdemes tudni?

Rakamaz a hegyek és az Alföld találkozásánál, az életet jelentő Tisza folyó bal partján terül el, ahol a tokaji Kopasz-hegy nézi magát a folyó tükrében. A település Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati kapujában, annak a félkörnek a középpontjában épült, amelyet a Tisza folyó ír le, ahol a Zempléni-hegység koszorúja nagy ívben tereli a Bodrogot a Tiszába. A Hortobágyhoz egészen hasonló a nagyobb kiterjedésű pusztai táj, a Borsodi Mezőség. Felszínén a mai Tokaj és Rakamaz között behorpadt löszrétegben az addig délnyugati irányban lefolyó Tisza idezúduló vize tekintélyes utat mosott ki magának. A több, mint 900 éves település a honfoglalás óta lakott, lakóinak száma a német betelepítés után nőtt jelentősen. Épített környezete kisvárosi jelleget mutat,természeti környezete gyönyörű a Nagy-Morotvával, a Tisza partjával, a tokaji heggyel és a távolabbról kéklő zempléni hegyvonulattal.

Nevezetességek, látványosságok

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ OBELISZK: A Rakamazt Tokajjal összekötő 38-as főút ártéri szakaszán fák és bokrok karéjában áll a hármas tagolású, címerrel díszített obeliszk. Az emlékművet I. Ferenc József és Erzsébet királyné 1857 évi látogatásának emlékére állította a kamara. KÁLVÁRIA: A 19. század közepén állították fel a stációkat a település közepén mesterségesen létrehozott dombon. Egy kápolna is épült itt, melyet Scherflek János helyi gazda építtetett 1863-ban, azonban 1944-ben ezt a visszavonuló német csapatok felrobbantották. STRÁZSA-DOMB: 1974-ben itt találták meg a honfoglalás korából származó tarsolylemezeket. Ekkor kerültek elő, illetve semmisültek meg honfoglaló sírok is. Becslések szerint 40 sír volt a strázsadombi temetőben.

Történelem

A Tisza mellett fekvő város a megye legrégebbi települései közé tartozik. 1067-ben említik első ízben írott források. Rakamaz nevét a magyar művészettörténetben és régészetben a honfoglalás kori korongpár teszi ismertté. Előbb a cseh husziták, majd a törökök pusztították el, Rakamaz azonban újra és újra benépesült, és már 1930-ra több mint ötezer lakosú nagyközséggé fejlődött. A városi rangot 2000-ben kapta meg.

Tudta-e?

…a honfoglalás kori korongokon ábrázolt ragadozómadár motívuma még a város címerébe is bekerült? Ezen kívül a fekete-arany sávozás arra utal, hogy a település lakosságát jórészt a német Baden-Württemberg tartományból telepítették be a XVIII. század első felében, a vörös alapra helyezett latin kereszt a római katolikus vallást szimbolizálja.

Programok

Turul Ünnep Téli napforduló ünnepe Sváb disznótoros est

Étel — ital

Halra Bor Étterem

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, túrázás, kerékpározás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Egészségház, Akácfa út 1. Gyógszertár Kamilla gyógyszertár.