A falu, amelyet a Tisza dajkál

Tiszadada

Tiszadada együtt lélegzik a folyóval, ismeri ritmusát, hangját, színeit. Az élő Tisza ugyanis a községet öleli át, a településközpont közelében lévő Tisza-part ezért is a kajak-kenu túrák, aktív sportot szeretők közkedvelt megállóhelye.

Tiszadada víztúra megállóhely

Tiszadadán a szabadidő változatos eltöltésére számtalan lehetőség kínálkozik az öko-, kerékpáros és vízi túrák, valamint horgászat, vadászat, madárles, lovaglás, hajó kirándulás a tokaji borvidékre. A vidék fő ütőerénél, a Tisza-parti szabadstrandnál található a vízitúra megállóhely, amely sátrazásra kiválóan alkalmas terület a környék vízeinek szépségét felfedező túrák kiindulópontja, fürdési és hajóbérlési lehetőséggel.

Lapátos értékelés: 1

Mit érdemes tudni?

A Tisza szinte körbeöleli, dédelgeti, dajkálja ezt a mintegy kétezer fős falut, egyes értelmezések szerint a neve is innen származik: dada. Talán nincs is más olyan település a térségben, ahol a folyó a település lakott részének közvetlen közelében halad el. A folyó ezen szakaszán a maga nemében egyedülálló strand található itt, amely egyszerre fövenyes, homokos és természetes, így minden évben más formát mutató, nagyszerű kikapcsolódást nyújtó partszakasz. Itt bárki kiélvezheti a háborítatlan természet csendjét és egyéb csodáit: az állat- és növényvilág bámulatos gazdagságát, a tiszta levegőt, az ártéri erdők és holtágak egyedülálló hangulatát, valamint a békés falusi nyugalmat. Tiszadada a 21. században is igyekszik fejlődni, egyben megőrizni hagyományait, üdülőfalu jellegét. Jelenleg a lakosság nagy része mezőgazdaságból él.

Nevezetességek, látványosságok

HAGYOMÁNYÖRZŐ TÁJHÁZ: Az újkori múzeumalapító tevékenység egyik kiemelkedő példája a tájház, ahol időszakos és állandó kiállításokkal várják az érdeklődőket. A leghíresebb, legkülönlegesebb látványosság a 12 ezer éves szőrös mamutcsont, melyet 2007-ben találtak a Tiszában. REFORMÁTUS TEMPLOM: Egy 12. századi templom romjainak felhasználásával készült klasszicista épület. Elődjét, mely mintegy 700 éven át volt a község temploma, a visszavonuló német csapatok 1944. októberében felrobbantották. ZATHURECZKY KÚRIA: A kúria 1831 és 1837 között a grófi család tulajdona volt, majd vétel útján a Kovács család tulajdonát képezte 1957-ig. Az államosítást követően átalakították, napjainkban művelődési házként szolgál. Felújított, korhű gipszstukkókkal, világítótestekkel ellátott intézmény.

Történelem

A község területén talált régészeti leletek is bizonyítják, hogy már a Kr.e. 4. évezredben, a neolit korban is megélhetést nyújtott őseinknek ez a terület. Tiszadada neve már az 1222-es Váradi Regestrumban felbukkant, a következő évszázadokban felváltva birtokolták különböző nemesi családok, nagybirtokosok, valamint a kincstár. A falu mindennapjait a kezdetektől fogva a Tisza közelsége határozta meg, és ez ma sincs másként.

Tudta-e?

…Tiszadadán halad keresztül az Eurovelo 11. nemzetközi kerékpárút, amely Sátoraljaújhelynél lép be Magyarországra, végigfut a Zemplén keleti részén Tokaj irányába, a Tisza mentén pedig egészen Szegedig halad? Évente több ezer kerékpáros túrázó teker keresztül ezen a lenyűgöző tájon.

Programok

Falunap

Étel — ital

Tiszai Öreghalász Csárda

Sportolási lehetőségek

Gyaloglás, futás, görkorcsolyázás, nordic walking, futball, asztalitenisz, szabadtéri sakk, trambulin, strandröplabda, úszás, kajak-kenu, horgászat, lovaglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 4455 Tiszadada, Hősök tere 3-5. Gyógyszertár 4455 Tiszadada, Rákóczi u. 5.