Átmenet a Nyírség és az alföldi puszta világa között

Tiszalök

Itt töltötte gyógyszerész tanulóéveit a „Napút festő” Csontváry Kosztka Tivadar, van vízlépcsője, vízierőműve és csodálatos parkerdeje. Időszámítása messziről eredeztethető és „saját” kódex-szel is dicsekedhet. A „nyíri mezőség” tájegységében található, a Tisza partján fekszik, ezért a folyó közelsége a vízitúrázás szerelmeseinek is számtalan sportolási lehetőséget biztosít. Ha még nem találták volna ki, ez Tiszalök.

Feketeszakáll Kalandpark és Strand megállóhely

4450 Tiszalök, hrsz.: 0537/37

A vízitúra megállóhely- Feketeszakáll Kalandpark Tiszalök üdülőövezetében, a tiszalöki strand szomszédságában helyezkedik el. A park része többek között a mintegy 80 elemből álló háromemeletes akadálypálya, a drótkötél-csúszdapálya, a több mint 200 négyzetméter alapterületű élethű kalózhajó és a 120 méter hosszúságú földalatti csőlabirintus. A legkisebbek számára a kalandhajó belsejében kialakított mini-játszótér biztosítja a szórakozás lehetőségét. A megállóhelyen sátrazni és kerékpárt bérelni is lehet.

Lapátos értékelés: 1

Mit érdemes tudni?

A szabolcs-szatmár-bereg megyei Tiszalök a Kesznyéteni Tájvédelmi körzet mellett, Tokaj alatt, a Tisza bal partján található és „nyíri mezőség” nevű tájegységben helyezkedik el. A közigazgatás 1893-ban történt átszervezésével megszűnt Tiszalök mezővárosi volta, városi rangját 1992. március 6-án nyerte vissza. Fontos állomás ez a település a tiszai víziturizmus számára, mert számos szállás és étterem mellett a készletek feltöltésére is több bolt közül választhatnak. A Tisza és holtágai mentén természetvédelmi területek, természeti értékek láncolata található, amely különleges madárvilágáról híres. A holtágak ma szabad strandoknak, horgászoknak és vízi tanösvényeknek adnak otthont. Tiszalökön igen jelentős turisztikai beruházások történtek az utóbbi években, melynek eredményeként ma kalandpark, a várost átszelő holtágakon tanösvények és a térség természeti értékeit bemutató látogatóközpontok, bemutatóhelyek várják a családokat, osztálykiránduló iskolákat, fiatalokat. A Kis-Tisza Ökocentrum szervezésében gyalogos, kerékpáros és éjszakai túrák mellett csónakos programlehetőségek közül is válogathatunk. Míg a Hattyú- és Matula túra a nádi világ rejtelmeibe, titkaiba segít betekinteni, addig Tiszavirágzás elnevezésű túra – amely idényjellegű – a tiszavirágok nász- és haláltáncába nyújt csodálatos bepillantást. A Feketeszakáll Kalandpark Tiszalök üdülőövezetében, a tiszalöki strand szomszédságában helyezkedik el. A park része többek között a mintegy 80 elemből álló háromemeletes akadálypálya, a drótkötél-csúszdapálya, a több mint 200 négyzetméter alapterületű élethű kalózhajó és a 120 méter hosszúságú földalatti csőlabirintus. A legkisebbek számára a kalandhajó belsejében kialakított mini-játszótér biztosítja a szórakozás lehetőségét.

Nevezetességek, látványosságok

PARKERDŐ: A Tisza partján található erdő összterülete 31.1 hektár, és eddig 164 fa és cserje fajt sikerült meghatározni, de az állomány teljes megismerése után a meglévő fajok száma akár 200 fölé is emelkedhet, amelyek között nem egy botanikai ritkaság is megtalálható. HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: A város történelmi jelentőségű dokumentumainak, használati tárgyainak gyűjteménye, valamint a Tiszalök határában található vízi erőmű építésén dolgozó hadifoglyok emléktárgyai találhatók a kiállításon, amely a régi gyógyszertár helyén került kialakításra. Ebben az épületben volt gyógyszerész segéd Csontváry Kosztka Tivadar. VÍZI ERŐMŰ: Története egészen 1863-ig nyúlik vissza, ekkor határozta el a magyar országgyűlés gróf Széchenyi István pártfogásával a Tisza szabályozását. Elsőként a Tiszalöki Vízlépcső megépítéséről döntöttek, ám ez csak 1954-ben, a hajózsilip pedig 1958-ban készült el, a vízerőművet 1959-ben helyezték üzembe.

Történelem

Tiszalök nevét 1325-ben említik először oklevelek, de történelme akár a késő bronzkorig is visszavezethető lenne, hiszen ásatások folyamán ezen időszakból is tártak fel leleteket. De találtak itt szkíta nyílhegyeket, szaramata ékszereket és népvándorlás korabeli sírleletet is. Érdekesség, hogy a korai vaskorból három darab serleges és egy darab antennás bronzkard került. 1993-ban a tiszalöki gázvezeték földmunkái során olyan régészeti leletek kerültek felszínre, amelyeket egyenesen a hunoktól származtatnak.

Tudta-e?

…Tiszalökön töltötte gyógyszerész tanulóéveit Csontváry Kosztka Tivadar, akinek festészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de egyik, elhatárolható művészeti irányzathoz sem tartozott? Magát a „Napút festők” közé sorolta.

Programok

Városnap és Nyári Ízek fesztiválja Államalapítási ünnep

Étel — ital

Tisza étterem Pizza Feretti

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, kerékpározás, horgászat, gyaloglás, túrázás, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Egészségügyi központ, Tiszalök, Kossuth út 70. Mentőállomás, Tiszalök, Ady út 1. Gyógyszertár Flóra gyógyszertár, Tiszalök, Kossuth út 70. Szarvas patika, Tiszalök, Vörösmarty u 1.