Hol volt, hol nem volt, a mogyoróligeteken is túl...

Tiszamogyorós

A Beregi síkságon fekvő település legfőbb jellemzője a gyönyörű partszakaszok mellett a csodás flóra és fauna. A Felső-Tisza vadregényes tája itt is remek alkalmat nyújt a vízisportok szerelmeseinek egy kis evezésre, vízitúrázásra, és aki hajó nélkül érkezik, az se csüggedjen, mert a település campingjében akár bérelhet is magának.

Főnix Kemping megállóhely

06-20/388-6014

. A Tisza folyó 650-es fkm-nél található a Főnix Kemping. Kiváló területi adottságai kedveznek a vízitúrázók táborozási lehetőségének, az iskolák erdei táborozásának, sátortáborban, illetve apartmanokban történő szálláshelyen. A vízitúra megállóhelyen vezeték nélküli internet, szálláslehetőség és sátorhelyek, valamint kerékpár és hajóbérlési lehetőség is várja a túrázni vágyókat!

Mit érdemes tudni?

Tiszamogyorós egy aprócska település, ahol valamivel több, mint hétszázan laknak. A Tisza bal partján, az úgynevezett Tiszakönyökben fekszik. A helyiek úgy tartják, hogy jókedvében teremtette a Jóisten a Felső-Tisza vidéket, ahol a táj mai napig megőrizte érintetlenségét, páratlan természeti gazdagságát. A gyönyörű partszakaszokat dús erdők, virágzó rétek szegélyezik, így egy-egy vízitúra alkalmával számos különleges növénnyel és állatfajjal találkozhatunk, hála a csodás flórának és faunának. A település – amely a Tisza áradásaitól szenvedve négyszer is kénytelen volt költözködni és jelenlegi, végleges helyét 1864-ben foglalta el – egykor volt jellegzetes növényéről, a mogyoróról kapta nevét, ám mára már nyoma sincs az egykor volt, Árpád-kori mogyoróbokros ligeteknek. A településen a Tisza-parton található Főnix kempingben a sátorozás szerelmesei és a kényelmesebb komfortfokozatra vágyó kirándulók is kipihenhetik a vízitúrázás okozta fáradalmaikat.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM: A település késő barokk stílusú református temploma – amely a Béke utcában áll -1830-ban készült el és itt érdemes megemlíteni, hogy a háromszintű homlokzati tornyos, boltozatos teremtemplom fatornya 1856-ban leégett, a tűz martalékává vált. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ: Szintén a Béke utcában található – a templom kertjében - a 2007-ben felavatott világháborús emlékmű - tetején turulmadárral -, amelynek talapzatán harmincöt helyi hősi halott neve olvasható. MÁNDOKI FORGÁCH-KASTÉLY: A 18. században a Forgáchok Mándokot tették meg uradalmuk központjának, a mándoki kastély 1793-ban épült meg, felújítása 2010-ben kezdődött, s a renoválás során az volt a cél, hogy korhű maradjon a kastély, a vendégeket az az érzés fogja el, mintha visszacsöppentek volna a 18.századi grófok világába. A kastély szállodaként üzemel, gourmet konyhával, wellness-szolgáltatásokkal várja a pihenni vágyókat.

Történelem

Színes és változatos eme kis falu történelme. Tiszamogyorós alapítói a Gutkeled nemzetség tagjai voltak, a települést először 1297-ben említik. A 14. század első felében már a szlavón vicebán regnált felette, egészen 1342-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően a falu oldalági rokonok, a Berencsiek, majd a királyi kincstár, aztán a Vay család fennhatósága alá került. A falu 1872-ben és 1874-ben majdhogynem teljesen leégett.

Tudta-e?

…a 13. században a szomszédos Lónya Bánk bán birtoka volt és a legenda szerint a település közelében, a Tiszában lelte szomorú halálát felesége, Melinda?

Programok

Íjász verseny, Főnix Kupa Karaton Motoros Napok

Étel — ital

Főnix Camping, Tiszamogyorós PizzaPiccante, Mándok Aranyszarvas Étterem, Mándok

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, kenuzás, lovaglás, íjászat, futás, gyaloglás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Tiszamogyorós, Szabadság utca 33. Gyógyszertár Tilia Gyógyszertár, Mándok, Petőfi u. 12.