Tiszaújváros

Dél-Borsod ékszere, ott ahol a Sajó a Tiszába siet

Szerethető, esztétikus, dinamikusan fejlődő kisváros Tiszaújváros, amely nem csak a gyógyulni vágyók termálparadicsoma, de pezsgő sportéletének köszönhetően Nemzeti Sportváros is. Értéket őriznek, értékeket teremtenek a Sajó és a Tisza találkozásánál..

Olvass tovább
Tiszaújváros

Mit érdemes tudni?

A Miskolctól 35 kilométerre fekvő Tiszaújváros Dél-Borsod ékszere, a térség gazdasági életének meghatározó központja. Az egykori városalapítók munkájának köszönhetően az elmúlt fél évszázad során jelentős ipari és kereskedelmi létesítmények jöttek létre, biztos alapot nyújtotva a dinamikus fejlődéshez. Tiszaújváros gazdasága széles spektrumú és erős, az itt létesült cégek többsége iparágának meghatározó szereplője. Az ipari, kereskedelmi tevékenység mellett ugyanakkor meghatározó ágazattá vált az idegenforgalom, a gyógyturizmus is. A város büszkesége többek között a termál- és strandfürdő, mely sóban gazdag jódtartalmú gyógyvizével évente több százezer látogatót vonz. A modern sportcentrum létesítményeiben több mint húsz sportág művelésére nyílik lehetőség, a Tisza közelsége pedig a vízi sportok, a horgászat kedvelőinek nyújt lehetőségeket a kikapcsolódásra.

Nevezetességek, látványosságok

TISZAÚJVÁROSI GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ: A tiszaújvárosi strand közel hét hektáros területen öt élménymedencével, gyógymedencékkel, napozásra alkalmas zöldterület, sportpályával, játszótérrel és kereskedelmi pavilonsorral biztosítja az egész család kellemes kikapcsolódását. Gyógyvizét az 1200 méter mélységből feltörő, 57 Celsius-fokos termálvíz adja. GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM: A szakemberek szerint ez az ország egyik legszebb bizánci stílusú temploma. A Nagy József tervei alapján épült templomot 1996-ban adták át. A rendszerváltás előtt nem volt templom Tiszaújvárosban, utána viszont a történelmi egyházak közösségei sorra megépítették templomaikat. HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: A városban az 1970-es években kezdődött a település történetére vonatkozó emlékek gyűjtése. Amikor elkezdődött a helytörténeti anyag gyűjtése, még az volt az elképzelés, hogy a "szocialista város" történetét dokumentálják. A Helytörténeti Gyűjtemény ma már a település, illetve a szűkebb táj történeti múltjának és népi kultúrájának emlékanyagát gyűjti és tárja a nyilvánosság elé.

Történelem

Az egykori Tiszaszederkény falut először 1268-ban említi írásos emlék, egy oklevél Villa Scederkyn néven. Az ősi települést az időjárás és a történelem viharai egyaránt megtépázták, a török hódoltság alatt teljesen elnéptelenedett. A szocialista iparvárost 1955-ben kezdték el építeni a falu közelében, majd 1970-ben nevezték át Tiszaszederkényről Leninvárosra. A rendszerváltás után, 1991-ben felvette a Tiszaújváros nevet.

Tudta-e?

…Tiszaújváros világszerte ismert sportrendezvénnyel is büszkélkedhet? Ez a Triatlon Nagyhét, melynek keretében a professzionális versenyek mellett ezreket megmozgató tömegsport- és kulturális rendezvények várják az itt élőket és a vendégeket.

Programok

Tavaszi Fesztivál Városnapok Triatlon Nagyhét Színház határok nélkül Halászléfőző Fesztivál Sportfesztivál

Étel — ital

Castello cukrászda Termál pizzéria és ételbár Arany holló étterem Ristorante Mamma Rosa olasz vendéglő Pizza Terasz Sziget csárda

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, horgászat, túrázás, kerékpározás, bowling

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Városi Rendelőintézet, Bethlen G. út 11. Gyógyszertárak Remény Patika, Szent István út 9-11 Arany Sas Patika, Bethlen G. út 17. Borostyán Patika, Széchenyi út 7.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés