A találkozások és a legendás borok városa

Tokaj

A Tisza és a Bodrog találkozásánál igazi gyöngyszemet találunk. Tokaj a világörökség része, de nemcsak világhírű borai, hanem kulturális értékei is egyedülállóvá teszik.

Tokaj Vízitúra Központ megállóhely megállóhely

3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.

A Tokaji Vízitúra Központ a Bodrogzug új kapuja. A Fesztiválkatlan közelében található modern vízitúra megállóhely egyszerre a tokaji vízisport-egyesület bázisa a és a Tiszán és a Bodrogon szervezett kajak, kenu, sárkányhajó és SUP túrák kiindulópontja. A Hegyalja természeti szépségeinek, vadregényes vízeinek felfedezésre indított szabadidős tevékenységek széles tárházával várja az evezni szerető érdeklődőket!

Lapátos értékelés: 2

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

A Tokaji Borvidéken minden természeti tényező adott a különleges minőségű borok előállításához az egészen egyedi talajtól kezdve a tökéletes mikroklímáig. Az itt élő emberek hosszú évszázadok óta generációk tudását őrizték, fejlesztették és adták tovább, amelynek eredménye a világszerte híres tokaji bor. Ide érkezve bárki azonnal megtapasztalhatja a napsütötte, mediterrán hangulatot, az oldottságot, nyugalmat, a közvetlen életélvezetet, a derűs életeszményt. Ez is hozzátesz ahhoz a csodához, melyet úgy ismerünk: Tokaj.

Pár szó a településről

Tokaj sokkal több, mint egy város. Tokaj egyszerre misztérium, csoda és valóság. Önálló fogalom, mely az évszázadok során egybeforrt a messze földön híres borral. Ezért jelenik meg nemzeti imádságunkban, ezért választották a világörökség részévé, és ezért vonzza látogatók ezreit minden évben. Páratlan, rendkívül változatos természeti környezetét annak köszönheti, hogy igen eltérő tulajdonságú tájak metszéspontjában fekszik. Itt fut össze három síksági kistájunk, a Bodrogköz, a Nyírség és a Taktaköz, ráadásul a Bodrog is itt olvad a Tiszába.

Nevezetességek, látványosságok

FESZTIVÁLKATLAN: Kültéri koncerthelyszín és szabadtéri színház, amely tavasztól őszig várja az érdeklődőket. A használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakított rendezvényközpont nagyszínháza mintegy 2500 fő befogadására alkalmas. RÁKÓCZI PINCE: Hegyalja legtágasabb földalatti terme, ahol a hagyomány szerint Szapolyai Jánost királlyá jelölték 1527-ben. Ma borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra várják az ide érkező turistákat, a lenyűgöző méretű lovagteremben akár egyszerre száz vendég is élvezheti a legendás helyi borokat. TOKAJ-BODROGZUG TÁJVÉDELMI KÖRZET: A térség egészen egyedi állat- és növényvilágát csodálhatjuk meg itt. Több más ritkaságnak számító növényfaj mellett 17 féle orchidea él a hegyen, a mintegy háromszáz állatfaj több mint kétharmada védett. A közel ötezer hektáros területen sok helyen még mindig érintetlen a táj.

Történelem

Tokajt már 1067-ben szőlőtermesztő vidékként említik az akkori feljegyzések, de a környéken élők már generációkkal korábban a bortermelésre rendezkedtek be. Az aszúborkészítés a 16. század közepén alakult ki - a legenda szerint a török fenyegetettség miatt kellett elhalasztani a szüretet, és így figyeltek fel a szőlő aszúsodására. A borok jó részét már ekkor exportálták, és a Tokaji Aszú készítési módszerét írásba is foglalták. E nemes nedű királyok fenséges italának és ajándékának számított évszázadokon keresztül, s a mai napig a világ első számú édes bora.

Tudta-e?

…a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék azért lett a világörökség része, mert a világon egyedülálló módon legalább ezer éves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn? A terület a szőlőbirtokok, a települések és a pincerendszerek tekintetében is megőrizte évezredes egységét.

Programok

Bornapok Szüreti Fesztivál Sárkányhajó Roadshow Kenumaraton Fesztiválkatlan

Étel — ital

Tokaj Hotel és Étterem Lángos mester Taverna Hídfő Büfé Bonchidai Étterem Gólyafészek Étterem és Pizzéria

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, kajak-kenu, túrázás, hegymászás, sétahajózás, sárkányhajózás, lovaglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Tokaj Városi Mentőszolgálat 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 52. Központi Orvosi Ügyelet 3910 Tokaj, Bethlen Gábor út 17. Gyógyszertárak ELI Patika 3910 Tokaj, Kossuth tér 12.