Vásárosnamény

A Bereg szíve – sokszínű kalandozás a Tisza-parton

Egy hely ahol jól megférnek egymás mellett a szürke gém kolóniák és a fesztiválok arcai. Ahol a Kraszna mellett lévő termálmedencéből szemlélhetjük a nyár színeit, ahol a töltéskorona két kerékre csábít, s ahol megízlelhetjük Szatmár-Bereg megye ízeit.

Olvass tovább
Vásárosnamény

Bereg Szíve Üdülőközpont megállóhely

4803 Vásárosnamény, Tiszavirág sétány

Vásárosnamény városában nem csak történelmi látnivalók és kulturális értékek találhatóak, hanem kiváló vízi sportolási és szabadidő lehetőségek is. A gergelyiugornyai Tisza-part homokfövenyes strandját évente több tízezren keresik fel strandolás céljából is. A part mentén fából készült, lábakra emelt, főleg fából épült nyaraló valóságos üdülőfaluvá varázsolja a parkosított környezetet. A színvonalas Bereg Szíve Üdülőközpont megállóhelyen szállást, sátrazó és tűzrakóhelyet, illetve hajóbérlési lehetőséget is találunk. A kellemes fövenyről kalandos vízitúrákat tehetünk, emlékezetes élményeket szerezve az evezés közben.

Mit érdemes tudni?

Vásárosnamény nem hiába választotta magának „A Bereg szíve” szlogent, ez ugyanis tényleg tökéletesen jellemzi a hazánk észak-keleti részén található vendégszerető kisvárost – kulturális, gazdasági és földrajzi szempontból egyaránt. Igazi vonzerejét a vizek jelentik, ami annak fényében nem meglepő, hogy a város egyedülálló módon három folyó – a Tisza, a Szamos és a Kraszna – ölelésében fekszik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszai szabadstrandot például turisták tízezrei keresik fel évente, de kedvelt kikötőhelye a vízitúrázóknak is. Ami a vizes kalandokat illeti, Vásárosnamény programok sokaságát kínálja a kajak-kenu oktatástól kezdve a sétahajózáson át a vízividámparkig. A Kraszna folyó partján épült termál- és wellnessfürdő egész évben várja vendégeit, de az aktív pihenés kedvelői sem maradnak élmények nélkül: BBQ-grill és bulihajók bérlésére is van lehetőség, amelyekkel annál a lapálynál köt ki az utazó, ahol csak szeretne, miközben a vízről csodálhatja a Tisza élővilágát a parti fecskéktől a szürke gém kolóniákig.

Nevezetességek, látványosságok

TOMCSÁNYI-KASTÉLY, BEREGI MÚZEUM: A Tomcsányi Kastély 2007 óta teljes szépségében pompázó barokk kastély, mely a Beregi Múzeum gyűjteményének ad helyet. A múzeumban állandó tárlat szemlélteti a Bereg őstörténetét és a honfoglalás korát. ATLANTIKA VÍZI VIDÁMPARK:A tiszai szabadstrandtól néhány száz méterre található Atlantika Vízividámpark az egész család számára egész napos szórakozási lehetőséget biztosít. Négy és fél hektáron elterülő csúszdaparkja, termál- és élménymedencéi, fókashow-ja májustól szeptemberig várja a kikapcsolódni vágyókat. VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS: Az állandó kiállítást 600 négyzetméteren alakították ki, bemutatva benne az öt földrész vadászható vadjait. Megjeleníti Afrikát, Ázsiát, Észak-Amerikát, része Európa, benne kiemelten Magyarország és a Bereg, az ott élő vadakkal és azok élővilágával együtt.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint a település és környéke már ősidők óta lakott helynek számított. Vásárosnamény város négy kisebb önálló helységből (Vásárosnamény, Vitka, Gergelyi és Ugornya) és két tanyából (Perényi-tanya, Károlyi-tanya) fejlődött ki. A négy település közül először Namény neve tűnik fel az okmányokban 1214-ben, amely később évi négy vásárra nyert jogot, innen ered a „Vásáros” előtag. Vásárosnaményt 1979-ben nyilvánították várossá, ekkor csatolták hozzá Vitkát és Gergelyiugornyát.

Tudta-e?

…Vásárosnamény többször is elnyerte a „Kerékpárosbarát település” címet? A térség kitűnő adottságokkal rendelkezik: a több mint 150 kilométeres kerékpárútként is funkcionáló töltéskoronán profi túravezetők, szervizpontok és közel száz bérelhető bicikli várja azokat, akik két keréken fedeznék fel a vidéket.

Programok

Sárkányhajó Roadshow Zoárd-napi Sokadalom Face Fesztivál Tiszaparty Fesztivál Adventi programok

Étel — ital

Csipke Gyorsétterem Diófa Étterem Hunor Étterem Kovács Étterem Winkler Ház Panzió*** és Étterem

Sportolási lehetőségek

Túrázás, kerékpározás, vízitúrázás, evezés, horgászat, kajak-kenum futás, gyaloglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Vásárosnamény, Erkel u.1. Gyógyszertárak Remény Gyógyszertár, Vásárosnamény, Rákóczi út 22/A Arany Borostyán Patika, Vásárosnamény, Kossuth u. 48 Stella Gyógyszertár, Vásárosnamény, Szabadság tér 13
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés