Vizsoly

Vizsoly településének környéke az őskor óta lakott. A település a Hernád völgyében levő német telepesekszékhelye volt. 1215-ben Vislu néven említik először. Neve a német Visili személynévből származhat. A középkorban nagyobb jelentőségre tett szert, annak köszönhetően, hogy közel feküdt a Kassa és Lengyelország felé vezető úthoz.

Mit érdemes tudni?

A legnevezetesebb esemény, ami a községhez kapcsolódik, Károli Gáspár (ejtsd: Károlyi) magyar nyelvű teljes bibliafordításának kinyomtatása a vizsolyi nyomdában 1590-ben. Károli Gáspár Göncön volt tiszteletes és munkatársakkal dolgozott a Biblia fordításán.

Nevezetességek, látványosságok

Református templom: A 13. századi román szentélyhez épült a 16. században, korabeli freskókkal. A falfestmények egyik csoportja a Szent László legendát örökíti meg. Kerítőfal övezi, mely egykor erődítésként szolgált. A falu római katolikus temploma 1799-ben épült. A „Vizsolyi biblia” 

Nyomdatörténeti kiállítás: a kőfallal körülvett) vizsolyi református templom kertjén belül található, Mantskovit Bálint Nyomdatörténeti Múzeumban. A templomkerten belül található még a Bibliás Könyvesház, melynek festett kazettás mennyezetét Gaál János Népművészet Mestere díjas restaurátor készítette.

A Regéci vár romjai: Az egykori vár maradványai egy 624 m magas sziklás hegytornyon fekszenek. II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre sok időt töltöttek ebben a várban.