Irányba állítottuk hajóinkat

Az Országos Kéktúra Magyarország leghosszabb egybefüggő túraútvonala, amelyről már mindenki hallott. Ritkábban beszélünk a még ennél is hosszabb vízitúra-útvonalainkról a Dunán, a Tiszán, a Bodrogon vagy akár a Rábán.

Az elmúlt években az Országos Kéktúra teljes vonalánmegújult, és most folyóinkon a sor. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen több mint száz- harminc új vízi megállóhelyet építünk, hogy a szelíd és mégis vadregényes folyóinkon kellemes, kulturált környezetet biztosítsunk a hazai és a külföldi vízitúrázónak.

A megállóhelyek és táborhelyek felépítése csak az egyik feladatunk. Emellett foglalkoznunk kell a vízi kultúra fejlesztésével is. Ezért indítottuk útjára a vándortábor-mozgalmat és a VíziVándor tábo- rokat. Általános és középiskolás gyerekeket viszünk kenuzni a Szigetköztől a Tiszahátig. A program legelső évében már több mint 100 tanárt készítettünk fel vízitúrák vezetésére, és 1500 gyerek és atal szállt vízre. A pedagógus képzéseket ősszel újra meghirdettük, és az a cél, hogy két év múl- va 5000 iskolás vízitúrázzon a programban minden nyáron, hogy aztán később felnőttként már családjukkal vagy barátaikkal térjenek vissza folyóinkra kajakkal, kenuval. Akik eddig is szerették, vagy most szeretik meg a vízitúrázást, az idei évtől ismét részt vehetnek az Olimpiai Ötpróba ka- jak-kenu eseményein. Ennek egyik állomása a Balaton-átevezés, amelyet most az időjárás nem fogadott ugyan a kegyeibe, de remélhetőleg jövőre már a vízi sport ünnepe és a balatoni turizmus egyik ékköve lesz.

A hajónkat irányba állítottuk, a sodrás is jó, és hogy ez a jövőben is így maradjon, egyszerre és egy irányba kell húznunk. Így érhetjük el azokat a célokat, amelyeket együtt tűztünk ki a hazai vízi sportok és vízi turizmus szereplőivel közösen. Bízunk abban, hogy ennek köszön- hetően évről-évre mind többen fogják megtapasztalni Magyarországon a vízitúrázás szép- ségeit. Sőt, azt is bátran remélhetjük, hogy a fejlesztések eredményeként a magyar folyók egyedülálló vízitúra-paradicsommá válnak egész Európában, ahová messze földről is érde- mes eljönni egy jót evezni.

Révész Máriusz
kormánybiztos