Békés

A Körösök fővárosa, ahol minden nap egy új kaland!

Szilvapálinkája hungarikum, kosár- és gyékényfonó portékái kivételes minőségűek, húsipari termékei a térség legfinomabbjai közé tartoznak, a Körösök fővárosának is nevezett Békés ráadásul a vizes kalandok szerelmeseit is ezrével vonzza. Legyen szó kajakozásról, strandolásról vagy gyalogtúráról, a város változatos és különleges földrajzi adottságai mindenkinek számtalan szórakozási lehetőséget nyújtanak.

Olvass tovább
Békés

Békési Kajak-Kenu Csónakház megállóhely

A Békési Kajak-Kenu Csónakház elsődleges célja, az utánpótlás-korú fiatalok mozgáskultúrájának fejlesztése. Fontosnak tartják, hogy a gyermekek minél korábban megszeressék a vízhez köthető testmozgásokkal.

Békés Dánfok Üdülőközpont megállóhely

A részben erdős és ligetes területekkel övezett Üdülőközpont kiváló adottságokkal rendelkezik, a szárazföldi és vízi túrázást illetően. Parkosított környezettel, homokos partú szabadstranddal, különféle szálláslehetőségekkel várja az idelátogatókat. Lehetőség van továbbá lovaglásra vagy sétarepülésre is.

Mit érdemes tudni?

Közel 20 ezer lakosú kisváros Békés, amely a dél-alföldi régió egyik legvirágosabb települése. Rendszeres részvevője a Virágos Magyarországért versenynek, és részt vesz a "Magyarország legszebb konyhakertje" programban is. 2011-ben az egyik legrangosabb elismerést, az Arany Rózsa díjat is elnyerte. Békés térségi viszonylatban, építette örökségi értékekben gazdag város, történelmi épületei a XVIII. és a XX. század között jöttek létre. Békés rendkívül fontos feladatának tartja a népi műemlékek védelmét, gazdag kézműves hagyományokkal rendelkezik a mézeskalács készítés, szőnyegszövés, szűrhímzés és a gyékény- és kosárfonás terén. A város területén háromféle ökológiai szempontból értékes övezet is megtalálható: a Kettős-Körös, mint ökológiai folyosó, az Élővíz-csatorna településtől délre eső szakasza, mint védett természeti terület övezete, illetve a Békéstől nyugatra fekvő természeti területek övezete. Egyik közkedvelt területe a Dánfoki Üdülőközpont, amely Békés városának határában nyugodt, csendes, de mégis frekventált helyén található. Csendes, pihenésre, túrázások kiindulópontjául szolgáló, részben erdős, ligetes területen fekszik. Itt található a Kishajó Kikötő és átemelő, valamint a szabadstrand is.

Nevezetességek, látványosságok

JANTYIK MÁTYÁS MÚZEUM: A Széchenyi téren, a "Nagyház" barokk épületében, amely egykoron a Weinckheim-család tulajdonában volt, működik a Jantyik Mátyás Múzeum. Elnevezését a XIX. századi festőről kapta, benne állandó helytörténeti kiállítás tekinthető meg. BÉKÉSI GALÉRIA: Szintén a Széchenyi téren található. A kiállítóhelyen időszaki képzőművészeti, történeti, néprajzi témájú tárlatokat tekinthetnek meg az érdeklődők. BÉKÉSI PÁLINKA CENTRUM: Békés belvárosában található az a régi műemlék épület, melyben létesült a Békési Szilvapálinka Centrum (BPC). A hely magába foglal mindent, ami a pálinkához kell. A pálinka iránt érdeklődők komplex szolgáltatást kapnak, közel 200 féle pálinka kóstolható meg, itt mindenki saját maga főzheti meg pálinkáját, majd tárolhatja a centrum pálinka trezorjában. A gyerekeket játszóházzal, a gasztronómia iránt érdeklődőket hagyományos helyi ételekkel várják.

Történelem

Első ispánjáról, Békésről kapta a nevét a vár, a város és a megye is. A település mai területe már az i. e. 5-4 évezredben is lakott település volt, állattenyésztő és földművelő népcsoportok váltották itt egymást, majd állattenyésztő lovas nomádok érkeztek, hol eltűnt a település, hol újra épült, 1711 óta folyamatosan lakott. Az Árpád-házi királyok idején Békés az egyházi és világi igazgatás, s egyúttal a gazdasági, kulturális élet területi központja volt, s mint megyeszékhely szépen fejlődött. Az 1241-es tatárjárás azonban súlyos károkat okozott, a lakosság elmenekült, Békés elnéptelenedett, s 1295-ben tértek vissza lakói. Várát nem állították helyre, és már nem megyeszékhelyként említették. Luxemburgi Zsigmond király 1403-ban Maróti János macsói bánnak adományozta, s 1404-ben vásárjogot, 1405-ben pedig ismét városi rangot kapott Békés. 1566-ban a török megszállás idején folyamatosan pusztult a környék, amelyet a török kiűzése után a császári hadak fosztották ki. Ismét elnéptelenedett Békés, s csak 1711-ben a szatmári békét követően költöztek vissza lakói, innentől számítjuk a mai város alapítását. 1715-ben még csak 535 főt számoltak, de a telepeseknek, a sok szabad földnek köszönhetően elindult a népesség növekedés is. A XVIII-XIX. század gazdálkodására jellemző a rétgazdálkodás, az állattartás és a halászat. Az 1848-as forradalmat követően a település rendezett tanácsú város lett. 1858-ban megépült a Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza-vasútvonal, amely a várost nem érintette, így az országban jellemző ipari fejlődés elkerülte, forgalmi árnyékba került. Ez odáig vezetett, hogy 1872-ben Békés elvesztette városi rangját, nagyközséggé vált. Lakossága elsősorban mezőgazdaságból élt, kiterjedt tanyavilág épült a település határában. A XX. század elején indult meg a polgárosodás, 1903-ban megépült a gimnázium, 1904-ben a mai városháza, s bár ennek a fejlődésnek az első világháború végett vetett, 1939-ben mégis az ország legnagyobb községe volt. 1969-ben a nagyközségi címet, majd 1973. április 15-én a városi címet is visszakapta Békés, amely az elmúlt évtizedekeben nyert valódi városi arculatot.

Tudta-e?

...Békés a hidak városa, a városban 18 híd található olyan gyönyörű nevekkel, mint a Csók zugi híd, vagy Malomasszony-kerti híd?

Programok

Békés-Tarhosi Zenei Napok Madzagfalvi Napok Nefelejcs Vigalom Békési Tökmulatság Csuta Művésztelep és kísérő programjai Országos Népi Építészeti Tanácskozás

Étel — ital

Békési Pálinka Centrum Nagyház Pince Borozó Kira Vendéglő (az ország első cigányvendéglője) Dübögő Étterem Bagoly Vendéglő Cukrászdák Juhász Cukrászda Sipaki Cukrászda Nagy Lajos Cukrászda Lagzi Cukrászda

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, sárkányhajó, horgászat, motorcsónakázás, úszás, kézilabda, kosárlabda, futball, box, tenisz, lövészet, giri sport

Egészségügy, elsősegély

Központi Háziorvosi Ügyelet 5630 Békés, Kossuth utca 16. Gyógyszertár Jázmin Patika 5630 Békés, Rákóczi utca 3. Levendula Patika 5630 Békés, Csabai utca 15.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés