Gyula

Ahol még a kerítés is kolbászból van!

Hogy Gyula városát a messze földön híres kolbász, az egyedülálló Várfürdő vagy a csodálatos földrajzi adottságok teszik oly különlegessé? Valószínűleg így együtt. Mindenesetre, aki ellátogat a 33 ezer lelket számláló kisvárosba, semmiképp se hagyja ki programjából a Fehér-Körös lenyűgöző partvidékének felfedezését, melyet akár két kerékre pattanva is könnyen megtehetünk.

Olvass tovább
Gyula

Fogadó és információs központ megállóhely

A Központ, a Fehér-Körös gátjának védett oldalán helyezkedik el, s nagyon közeli vízi elérhetőséggel rendelkezik. Gyula város centruma is könnyűszerrel megközelíthető, így az aktív kikapcsolódáson, a vízisportok űzésén túl kulturális élményekben is részünk lehet, ha idelátogatunk.

Mit érdemes tudni?

Csodálatos üdülőváros A felmérések szerint a magyar embereknek Gyula város neve hallatán először a gyulai vár, a gyulai kolbász és a gyulai várfürdő jut eszébe, a 33 ezer lakosú kisváros azonban számos további élménnyel várja a látogatókat. Csodálatos parkjaival, műemlékeivel, valamint hangulatos utcáival fontos turisztikai célállomás, az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa, neves fürdő- és fesztiválváros. Gyula szíve a Kossuth tér, mely új arcával a helyiek és a látogatók kedvence lett. A belváros különleges hangulatát a Világóra, a terek szépsége, a parkok zöldje s a vizek csobogása teszi teljessé, egyedi hátteréül szolgálva a korzó nyáresti nyüzsgésének. A város arculatát nagyban meghatározzák természetes vizei, a Gyulát és Gyulavárit elválasztó Fehér-Körös, a három települést érintő Élővíz-csatorna és a várost körülölelő tófüzér. A városon belül gyönyörű természeti környezet, számos park segíti a kikapcsolódást. Kitűnő helyszínt biztosítanak a folyópartok azoknak, akiket a városon kívüli háborítatlan, békés természet vonz.

Nevezetességek, látványosságok

GYULAI VÁRFÜRDŐ: Az új családi élményfürdővel, az AquaPalotával kibővített Gyulai Várfürdő a Dél-Alföld legújabb, legmodernebb, európai színvonalú strand-, gyógy- és élményfürdőjévé vált, amely minden évszakban, minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújt. ALMÁSY-KASTÉLY LÁTOGATÓKÖZPONT: A kastély nemcsak a főurak, hanem a cselédek mindennapjait és ünnepeit is bemutatatja. Látogatóként megismerheti a grófok színes világa mellett azt is, hogy hány liter víz fogyott el egy nap alatt, ki mosta grófnő fehérneműit, miből állt a személyzet napirendje, és egyáltalán hogyan éltek a cselédek, akik a kastély zavartalan működését „láthatatlan motorként” segítették. GYULAI VÁR: Gyula város legrégebbi épített öröksége a több mint hatszáz éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára. A helyreállított várat és a 2005-ben megnyílt vármúzeumot semmiképpen sem szabad kihagyni egy gyulai kirándulás során. A vármúzeumban 24 kiállító terem mutatja be Gyula város múltját.

Történelem

Átjárja a történelem A mai Gyula területén már Krisztus előtt mintegy ötezer évvel is éltek emberek. A város első okleveles említése 1332-re tehető a pápai tizedjegyzékben. Valószínűleg Károly Róbert szervezte meg a gyulai uradalmat, s 1405-ben a vár megépítése is elkezdődött. Közel 130 évig volt török kézen, majd a bécsi kamara igazgatása alá került. Az 1848-1849-es szabadságharcban is kiemelt szerepet játszott, az 1855-ös árvízben viszont majdnem elpusztult.

Tudta-e?

…a történészek szerint Gyula egy hatalmában megerősödött, titokzatos nemesről kaphatta a nevét a 13. században, amikor a királyi vármegyékhez és várispánságokhoz tartozó birtokok jórészt a várnagyok kezébe kerültek át?

Programok

Kolbászfesztivál Pálinkafesztivál Nemzetközi Agility Kupa Virágok fesztiválja Tereprali Várfürdő-kupa Körös-völgyi sokadalom Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál és Shakespeare Fesztivál Végvári napok Méz- és mézeskalács nemzetközi fesztivál

Étel — ital

Százéves Cukrászda Kézműves Cukrászda Várkonyi Bisztró és Bár Hamburger Bár

Sportolási lehetőségek

Horgászat, kajak-kenu, evezés, kerékpározás, túrázás, futás, gokartozás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Gyula, Béke sgt. 39. Gyógyszertárak Erkel Patika, 5700 Gyula, Kossuth u. 4. Szent László Gyógyszertár, Gyula, Dob u. 14. Centrum Gyógyszertár, Gyula, Karácsony János u. 14.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés