Sarkad

Ékszerdoboz a kristálytiszta folyó partján

Gyönyörű folyómenti erdők, változatos élővilág és kristálytiszta víz – ez a Fekete-Körös, amelynek partján fekszik a holtágakkal, erekkel, folyómedrekkel tagolt városka, Sarkad. A települést kettészeli a Gyepes-folyó, ahol a mocsárvilág egészen különleges, őshonos halfajtái is megtalálhatók. Jellegzetes alföldi hangulat, egyedi arculattal.

Olvass tovább
Sarkad

Sarkad, Ökörörmény Vízitúra megállóhely

.

Mit érdemes tudni?

A mintegy tízezer fős Sarkad Békés megye északkeleti részén, a Fekete-Körös jobb oldalán, a román határ mentén fekszik. Jellegzetesen mikrodomborzatú, területe számtalan régi és új folyómeder vonulattal szabdalt. Fő folyója a Fekete-Körös, illetve a Kopolya, a Gyepes és a Bárkás, melyek a települést több irányban átszelik. A Fekete-Körös az ország egyik legtisztább vizű folyója, őshonos és telepített halfajokban rendkívül gazdag. A folyó partjai, a partmentén elterülő erdők különösen szépek. A táj nagyvadállományát a dámszarvas, őz, vaddisznó, róka, apróvad állományát a mezei nyúl, fácán, fogoly alkotja. A vadállatok számára jó búvóhelyeket biztosítanak a folyók árterei, a remetei, a mályvádi és a fási erdők, a szétszórt kisebb facsoportok, cserjések. A vízi madarak közül említésre méltó a helyben is költő szürke gém, kiskócsag, szárcsa, kerceréce, valamint az átvonuláskor itt megpihenő nyári lúd, tőkésréce és dankasirály. A Gyepes folyó háborítatlan részein még megtalálhatóak az egykori mocsárvilág őshonos halfajai: a compó, a sárga kárász, a vörösszárnyú keszeg, a bodorka és a csík.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM. Az 1866-os tűzvészben elpusztult a kilenctornyos református templom is, de már a következő évben újjáépítették. Az épület szószékét 1869-ben építtették meg, dísze, a faragott pelikán - a reformátusság egyik fontos szimbóluma, az önfeláldozás jelképe - a város címerében is helyet kapott. ALMÁSY-KASTÉLY. A város földesura 1799-től 1945-ig az Almásy család volt, amely 1829-ben földszintes kúriát építetett. Az oszlopcsarnokos épület ma iskolaként funkcionál. TRIANON EMLÉKMŰ. Az emlékművet a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010-ben állíttatta Sarkad önkormányzata. Az alkotás a szíven szúrt országot szimbolizálja.

Történelem

Sarkad területe a honfoglalás előtt is lakott hely volt. A vízszabályozás előtti időkből ránk maradt térképeken látni, hogy az állandóan vagy időszakosan vízzel borított rész milyen nagy földterületre terjedt ki. Sarkad fejlődését az 1241-es tatárjárás állította meg, a 14-15. században viszont már oklevelekben is többször szerepel. A török közeledtének hírére lerombolták a várat, mezővárosi jogállását azonban egészen a 19. századig megőrizte. Egy nagy tűzvész 1866-ban elpusztította a település nagy részét.

Tudta-e?

…Sarkad gazdaságtörténetében fontos szerepet játszott a cukorgyártás? Érdekesség, hogy az 1910-ben épülő cukorgyár tulajdonosi köre erőteljes lobbitevékenységet folytatott annak érdekében, hogy az első világháború után a gyár, így Sarkad is Magyarországon maradjon.

Programok

Sarkadi Vágta

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, túrázás, úszás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Központi orvosi rendelő Sarkad, Béke sétány 5. Gyógyszertárak Mimóza gyógyszertár Sarkad, Gyulai út 8. Sétány Patika Sarkad, Béke sétány 4.
Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés