Ásványráró

Ásványráró Szigetköz szívében a Duna mentén, Győrtől és Mosonmagyaróvártól egyaránt közel 21 km távolságra fekszik. Természeti adottságai, a Duna közelsége csodálatos természeti tájakat kínál. Vízitúrázni, irándulni, kerékpározni, pihenni és kikapcsolódni a mindennapokból ideális környezetet jelent a Szigetköz és a Mosoni-Duna.

Olvass tovább
Ásványráró

Mit érdemes tudni?

Ásványráró község a Szigetköz közepén, a Duna jobb partján, a szigetközi 1401. sz. út két oldalán. Két település, Ásvány és Ráró egyesítéséből jött létre 1936-ban. A nyelvészek szerint az Ásvány helynév mesterséges árok, ásott tó, kút jelentésű; a Ráró sólyomféle ragadozó madár, kerecsensólyom jelentésű és valószínűleg személynévből vagy erdőnévből átvéve változott helynévvé. Neve alapján a nyelvészek Árpád-kori alapításúnak tartják Rárót. 

Nevezetességek, látványosságok

Katolikus templom: Szent András apostol tiszteletére szentelt, 136 m² alapterületű templomának legrégebbi részei a 14. századból származnak, romjaiból 1658-ban építették újjá, majd 1820-ban, ill. 1904-ben bővítették. A műemlék templom fő nevezetessége a 14. századból fennmaradt keresztelőmedence [2]. Ráró Szent Rókus tiszteletére szentelt templomát 1903-ban építette a gróf Wenckheim-család romantikus stílusban.

Kálvária: A település Győr felőli részén áll a híres, műemlék jellegű Kálvária, melyet báró Apponyi Lázár barokk stílusban építtetett 1738-ban. Ennek közelében, a temető bejárata előtt látható a világháborúban elesettek emlékműve, Somogyi József szobrászművész egyik utolsó alkotása. A művész Ásványrárón töltötte gyermekkorát, édesanyja a falu postamesternője volt.

Fekete nyár: A Kálvária mellett álló fekete nyár védett természeti érték, az 550 cm kerületű fa kb. száz esztendős. Ásványráró és Hédervár között található a Rárói-Vadaskerti erdő és a Bokrosi-ér alsó szakaszának melléke. Itt szűnik meg a Felső-szigetköz terepének esése, s válik egyenletesebbé a felszín: ennek megfelelően a vadaskerti erdőben még sok olyan, középhegységből és dombvidékről lehúzódó faj megtalálható, amely az Alsó-szigetközben már nem. 

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő:

Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 22. 9177 

Telefonszám: (96) 215 150

Gyógyszertár:

Sylvermed Gyógyszertár

Ásványráró Rákóczi utca 25.

Telefon: (96) 716 101

Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés