Kisbodak

Kisbodak egy varázslatos falucska a Közép-Szigetközben, háborítatlan természeti környezetben, barátságos emberekkel és sok érdekes látnivalóval. Hagyomány és megújulás egyaránt jellemzi a települést: ápolják a népszokásokat, őrzik elődeink örökségét, ugyanakkor törekednek a megújuló energiák hasznosítására, modern infokommunikációs tér kialakítására és a környezettudatos gondolkodásra.

Olvass tovább
Kisbodak

Mit érdemes tudni?

A Duna a Dévényi-kapun át éri el a Kisalföldet; itt számos ágra szakad, folyása lelassul. Úgynevezett szárazföldi deltája alkotja a Szigetközt, a folyam legnagyobb magyarországi mellékágrendszerét. A 375 négyzetkilométeren elterülő ágrendszer számtalan kisebb és nagyobb szigete között több száz kilométernyi vadregényes Duna-ág kanyarog. A kisbodaki ágrendszer – földrajzi adottságai, fekvése és gazdag élővilága miatt – a legváltozatosabb vízitúra-helyek közé tartozik.

A környékbeli vízitúrák bázisa az Esthajnalcsillag Kemping. Innen kiindulva tucatnyi csillag- vagy körtúra közül választhatunk – felkészültségünktől, kalandvágyunktól és érdeklődési körünktől függően.Nevezetességek, látványosságok

A falu nagyon gazdag hagyományokban és szokásokban, ami a község viszonylagos elzártságával magyarázható. A szokások közül érdemes megemlíteni a Balázs-járást, a Pünkösdi királyné-járást, a Szent Család járást, valamint a még ma is élő lakodalmas szokásokat.

1993-ban épült fel a falu modern temploma, Becker Gábor és B. Greskovics Klára tervei alapján. A templomot Szent Balázs és Szent László tiszteletére szentelték fel 1993. szeptember 5-én. A falu környéke gazdag természeti értékekben, a település határában elterülő Pálffy-erdő a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része. 

Programok

A rövid vízitúrák közül érdemes kiemelni az Öreg-tó kört: itt csodálhatjuk meg a Szigetköz egyik legnagyobb ártéri erdejét, az Öreg-Szigeti tavat, mely varázslatos vízi világával, könnyen evezhető vízével családok, kezdők és kevés idővel rendelkezők számára is pompás vízi úti cél (3 km). A könnyebb túraútvonalak közé tartozik még a „szárazföldi” sétával megfűszerezhető Kisbodak – Denkpál – Kisbodak (6-8 km) körtúra. A forduló és végcél az ún. denkpáli megcsapolómű és hallépcső, ami különleges látványosság a túrázók számára. Visszafelé választhatunk egy izgalmasabb utat is: a burjáni bukó felé haladva kipróbálhatjuk evezős tudásunkat és technikánkat. Ez utóbbi inkább haladó túrázóknak való. A Burjáni-kört önmagában is megjárhatjuk.

Néhány példa a hosszabb túrát kedvelők számára:

Kisbodak – Nagybodak – Kisbodak (kb. 20 km) körtúra a Szigetközben és Csallóközben. A Csallóköz a Szigetköz „ikertestvére”, a Duna bal parti mellékágrendszere. A szigetközi ágrendszerhez hasonlóan zegzugos, vadregényes vízi világ, amin biztonságos körtúrákat tehetünk. Pihenésképpen megállatunk Nagybodakon, Kisbodak testvértelepülésén és élvezhetjük a helyiek vendégszeretetét. A Kisbodakról érkezetteket mindig szívesen látják! A túra során evezünk a Nagy-Dunán, a szigetközi és csallóközi ágrendszerben egyaránt. A vízterület szabályozottsága miatt számtalan átemeléssel találkozunk sok-sok kanyar és kereszteződés miatt pedig útvesztőben érezhetjük magunkat, így gyakorlott vízitúra vezető jelenléte ajánlott!

A Kisbodak - Ásványráró túraútvonalon a Szigetköz egyik legnagyobb ágrendszerén túrázhatunk és élvezhetjük az ásványrárói vízitúrás kemping szolgáltatásait is.

Kisbodakról kiindulva némi szállítás után a Zátonyi-Dunát vehetjük górcső alá, ahol 4-5 méter mély kristálytiszta állóvízen túrázhatunk akár egész nap, teljes biztonságban, érintetlen tájjal körülvéve.

Forrás: kisbodak.hu


Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő:

Kisbodak, Felszabadulás utca 1.

Telefonszám: (96) 704 065

Gyógyszertár:

Helio Patika Fiókgyógyszertár

Püski, Szabadság utca 1.

Telefonszám: (70) 459 0985

Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés