Gyomaendrőd

A város, amelyet tucatnyi holtág szegélyez

Nem hiába nevezik a vizek szerelmesei paradicsomának, hiszen Gyomaendrőd a 16 kül- és belterületi holtágával egészen különleges földrajzi adottságokkal rendelkezik. A Hármas-Körös ölelésében számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít a békési kisváros, ahol a Liget Fürdőben jótékony hatású gyógyvizek is várják a látogatókat.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

A 16 ezer lakosú Békés megyei városban a különleges környezeti adottságoknak köszönhetően az idegenforgalom meghatározó jelentőségű. Magyarországon, de Európában is egyre ritkábban talál a turista olyan érintetlen, sajátos hangulatú alföldi tájat, halakkal teli holtágakat, olyan folyóparti ártereket, ahol országos, sőt nemzetközi jelentőségű növény- és állatvilág található. A város a 16 kül- és belterületi holtágával méltán viseli a „vizek szerelmeseinek paradicsoma” titulusát, ahol olyan jellegzetes vízi növények és állatfajok találhatóak, mint a nagy hínár, a tündérfátyol, a rókasás, a kis kócsag, a fekete gólya vagy a fülesbagoly. A Hármas-Körös és a holtágak számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az ökoturizmust, a vízi sportokat, a természetet kedvelő turistáknak. Ezek a csodálatos természeti értékek a helyi és a környékbeli lakosok számára is lehetőséget adnak a pihenésre a holtágak partján kiépített és bérelhető hétvégi telkeken. Az alföldi tájat átszelő Hármas-Körös, annak ártere, holtágai, a védőgátak és azok természeti környezete remek gyalogtúrázási, kerékpáros, illetve hobbi és sportlovaglási lehetőséget biztosítanak.

Nevezetességek, látványosságok

LIGET FÜRDŐ: A 2003-ban teljes körűen felújított Liget Fürdő 62 Celsius-fokos vizét 1960-ban gyógyvízzé nyilvánították. A gyógyvíz orvosilag igazoltan jó hatású az idült reumatikul, köszvényes bántalmak, az isiász, az izom- és idegfájdalmak ellen.
KNER NYOMDAIPARI MÚZEUM: Kner Imre egykori lakóházában található a Kner Nyomdaipari Múzeum. 1970 óta működik benne Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma. A Múzeum állandó kiállítása bemutatja a Kner család tagjainak munkásságát és a Kner Nyomda történetét az 1882-es alapítástól napjainkig.
ERZSÉBET LIGET KILÁTÓ ÉS LOMBKORONA SÉTÁNY: A több mint ezer méter hosszú tanösvény, három méter magasban futó lombkoronasétány és 15 méter magas kilátó egyedi betekintést enged a lombkoronavilág életébe. Különlegessége, hogy földön, vízen és levegőben túrázhatnak a látogatók. Egyedi új technológiák és interaktív szemléltető eszköz révén mutatja be a természet értékeit, biztosítja a szabadidő élményszerű eltöltését.

Történelem

A település Gyoma és Endrőd községek egyesítésével jött létre 1981-ben, a városi rangot 1989-ben kapta meg. Érdekesség, hogy a két település lakói korábban nagy ellenségeskedésben álltak egymással, határaik ugyanis már jóval az egyesítés előtt összeértek. Gyomát már a 14. században is említik írásos emlékek, de Endrőd is a legrégebb községek közé tartozik.

Tudta-e?

…a Gyomaendrőd közelében elterülő Hármas-Körös több mint kétezer hektáros hullámtere természetvédelmi terület, amely szabadon látogatható? A festői partszakaszokkal, füzesekkel kísért holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítják a látogatókat.

Programok

Nemzetközi sajt- és túrófesztivál
Nemzetközi halfőzőverseny
A Bogrács Napja
Disznótoros és Böllér Pálinkaverseny
Nemzetközi Bogár Volkswagen találkozó
Viharsarok kupa kajakverseny
Suttyomban Népzenei Fesztivál

Étel — ital

Nagylaposi Bikacsárda
Dreher Söröző és Étterem
Körös Étterem és pizzéria

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, sárkányhajózás, túrázás, kerékpározás, lovaglás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők
Központi ügyelet, Gyomaendrőd, Fő út 3.
Gyógyszertárak
Aranysas Patika, Gyomaendrőd, Hősök útja 65/1
Endrőd Patika, Gyomaendrőd, Dózsa u. 1.