Keszthely

Keszthely, a Balaton fővárosa

A 770 éves balatoni város, ahol a nyár pezsgő, az ősz zamatos, a tél jeges, a tavasz harmatos. Minden évszakban remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

A város több olyan vonzerőt egyesít magában, melyek külön-külön is érdemesek a látogatásra: színvonalas strandok és izgalmas múzeumok, gazdag kultúrtörténeti látnivalók és patinás városkép, változatos természeti környezet és pazar programkínálat, Festetics-kastély és parti szórakozás, gasztronómiai kalandozás és sportélmények, a múlt értékes kincsei és a modern izgalma.

Mindegy, hogy ragyog a nap vagy csöpörög az eső, élményekben gazdag nyaralást ígér Keszthely minden vendégének, akár nyugodt kikapcsolódás céljából érkezik ide, akár aktív pihenésre vágyik, akár a kulturális élményekre nyitott.

FESTETICSEK VÁROSA

A Festeticsek emléke ma is élénken él a városban. Gondoljunk csak kastélyukra, mely ma is Keszthely legismertebb nevezetessége és hazánk egyik legnagyobb barokk palotája. Az 1700-as évek közepétől két évszázadon át itt élt család ideje alatt a település felvirágzott, és a Nyugat- Dunántúl egyik legnépesebb városa lett.

A Keszthelyen élt hét generáció mindegyike alkotott valami maradandót az utókor számára, legyen szó a gazdálkodás, az oktatás, a kultúra vagy a tudomány területéről. Legkiemelkedőbb tagja, Festetics György nevéhez fűződik a Georgikon, mely Európa első felsőfokú mezőgazdasági oktatási intézményeként alakult meg 1797-ben, és emlékét nemcsak a ma is működő egyetem, hanem az egykori tangazdaság helyén kialakított majormúzeum is őrzi. Az ő neve fémjelzi az első nagyméretű balatoni vitorlás, a Phoenix- gálya megépítését is. A gróf mecénásként számos folyóirat, szépirodalmi mű megjelenését támogatta, 1817-től pedig évente két alkalommal rendezte meg a Helikoni Ünnepségeket, melyen a kor neves költői, írói vettek részt. A város legnagyobb parkja közepén álló Helikon-emlékmű ezt idézi. E rendezvényt a város felelevenítette, és kétévente most is megrendezik a kulturális találkozót, melyen több ezer fiatal verseng különböző művészeti kategóriákban.

MÚZEUMOK VÁROSA

A Festetics-kastély hazánk egyik leglátogatottabb főúri épülete és a város egyik jelképe. 18 korhűen berendezett termében megtekinthetjük a 18-19. századi főúri életformát, illetve az egyetlen épen maradt főúri könyvtárat is. Hintómúzeuma betekintést kínál a kocsik, szánok, hintók és az egykori lovas kultúra világába. A kastélymúzeum pálmaháza a trópusok legszebb virágcsodáit kínálja.

A Vadászati Múzeumban öt földrész világrekordokban bővelkedő, páratlan trófeagyűjteménye látható. A történelmi modellvasút kiállításon a kontinens egyik legnagyobb terepasztala látható, három európai vasútvonal apró részletekig hű másával.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen, a Festeticsek régi majorjának épületében eszközökben és gépekben gazdag agrártörténeti kiállítás tekinthető meg. A múzeum élménygazdaságában baromfiudvar, gazdasági növényeket bemutató egységek, játszó- és pihenőhelyek várják a látogatókat.

A 19. század végén alapított Balatoni Múzeum állandó kiállítása a Balaton természeti kincseinek és kulturális örökségének legátfogóbb bemutatását nyújtja. A Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék várairól, ásatásairól is tájékozódhat a látogató.

A nagy múltú múzeumok mellett az évek során sorra nyíltak a kisebb- nagyobb kiállítások, gyűjtemények. Így ma a színes palettán szerepel a népi építészetet és viseletet porcelán babákon bemutató, illetve gyermekkorunk játékkincseit felidéző múzeum, a magyar történelem fontos szereplőit felsorakoztató életnagyságú viaszfigurák panoptikuma, és az élő hüllőket és gyönyörű lepkéket prezentáló, valamint cukrászati díszmunkákat felvonultató gyűjtemény is. Nosztalgikus és giccses tárgyakon keresztül emlékezhetünk a múlt század ma már furcsának tűnő darabjaira, és megelevenednek előttünk a reneszánsz irodalom pajzán históriáinak figurái is. Unikum a 4,5 millió pannon tengeri csigából készített parlament-épület, valamint a cadillac autócsodáinak történetét felelevenítő kiállítás. Igazi múltidéző a zenegépeket és fonográfokat, valamint a rádió és televízió fejlődését ismertető tárlat. A magyar találmányokat és a hazai kályhaépítés történetét is bemutatja egy- egy gyűjtemény.

A NYÁR VÁROSA

A balatoni fürdőkultúra a 19. század közepén érte el Keszthelyt, 1846-ban épült az első balatoni fürdőház és csárda; ekkoriban érkezett a menetrend szerint közlekedő Kisfaludy gőzös először a Keszthelyi-öbölbe. A Monarchia korát idézi a 19. század végén épült, a Balaton-parton egyedüliként eredeti formáját megőrző két szálloda, a Balaton és a Hullám, valamint a tó egyetlen épségben megmaradt és korabeli állapotának megfelelően helyreállított Szigetfürdője. A közelükbe telepített platánok árnyas lombjai alatti sétány ad otthont minden évben a borfesztiválnak, ahol a környék nedűit lehet végigkóstolni.

A város három színvonalas, Kékhullám zászlóval kitüntetett strandja várja a napozni, fürdőzni vágyókat és a vízi sportok szerelmeseit. A gyerekeknek a bársonyos víz, a homokozók és játszóterek kínálnak önfeledt időtöltést. Ebédre jólesik a lángos és desszertnek a fagyi, a sétány pavilonjaiban sört és Balaton-vidéki borokat mérnek. Strandröplabda- és focipályák, óriáscsúszda, elektromos jet-ski, animációs programok és Balaton alakú fűtött medence – mindenki megtalálhatja a számítását!

A gasztronómiai különlegességek, a jó borok, az élettől nyüzsgő sétány mind része a keszthelyi Balaton-partnak. Egy jó bor a tóra néző fröccsteraszon, kellemes séta a megújult sétányon, lágy muzsika a zenepavilonnál, hajótúra a naplementében – felbecsülhetetlen! Este pedig a zenés szórakozóhelyeké és a színes programoké a főszerep.

Az aktív pihenés hívei bármikor két kerékre pattanhatnak, hiszen Keszthely fontos kiinduló- és csomópontja több kerékpáros útvonalnak, melyek a környék legszebb tájait és különleges nevezetességeit érintik. A biciklizés mellett más mód is van, hogy sportolva fedezzük fel a várost: a Keszthelyi Kilométerek tavasszal az ország minden tájáról a városba csábítja a futókat, akik egyedi szépségű látnivalókban bővelkedő útvonalon versenyezhetnek. A tó szerelmesei a fürdőzés mellett sétahajóval, vitorlással és elektromos kishajóval is szelhetik a hullámokat.

Igazi különlegesség családoknak és kisgyermekeknek a Festetics Imre Állatpark és a fenékpusztai madárgyűrűző állomás.

A KULTÚRA VÁROSA

Keszthely pezsgő iskolaváros és a környék kulturális központja. A múzeumok színes és gazdag állandó kínálatán túl számos érdekes időszaki művészeti kiállítás látható városszerte. Páratlan környezetben, a kastélypark több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken színházi előadásokat élvezhet a látogató. A kastély nemcsak múzeumként jelentős, hanem komolyzenei koncertjei, rendszeres operett- és dalestjei révén is a kulturális élet egyik központi helyszíne.

A Balaton Színház és Konferenciaközpont egész évben színvonalas rendezvényekkel kedveskedik a lakosságnak és az ide látogató turistáknak. Szabadtéri nagykoncertek, színházi előadások, népzenei programok, klasszikus hangversenyek, táncelőadások, gasztronómiai seregszemlék és gyermekrendezvények – a kínálat változatos. És a programok sora nem ér véget a nyárral!