Rakamaz

Ahol a folyó tükrében nézi magát a Kopasz-hegy

Kincseket rejt a vidék, ahol a Zempléni hegység koszorúja nagy ívben tereli a Bodrogot a Tiszába. Ősi erők és egy honfoglaláskori korongpár története is felfedezésre vár a megye egyik legrégebbi településén, Rakamazban.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

Rakamaz a hegyek és az Alföld találkozásánál, az életet jelentő Tisza folyó bal partján terül el, ahol a tokaji Kopasz-hegy nézi magát a folyó tükrében. A település Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati kapujában, annak a félkörnek a középpontjában épült, amelyet a Tisza folyó ír le, ahol a Zempléni-hegység koszorúja nagy ívben tereli a Bodrogot a Tiszába. A Hortobágyhoz egészen hasonló a nagyobb kiterjedésű pusztai táj, a Borsodi Mezőség. Felszínén a mai Tokaj és Rakamaz között behorpadt löszrétegben az addig délnyugati irányban lefolyó Tisza idezúduló vize tekintélyes utat mosott ki magának. A több, mint 900 éves település a honfoglalás óta lakott, lakóinak száma a német betelepítés után nőtt jelentősen. Épített környezete kisvárosi jelleget mutat,természeti környezete gyönyörű a Nagy-Morotvával, a Tisza partjával, a tokaji heggyel és a távolabbról kéklő zempléni hegyvonulattal.

Nevezetességek, látványosságok

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ OBELISZK: A Rakamazt Tokajjal összekötő 38-as főút ártéri szakaszán fák és bokrok karéjában áll a hármas tagolású, címerrel díszített obeliszk. Az emlékművet I. Ferenc József és Erzsébet királyné 1857 évi látogatásának emlékére állította a kamara.
KÁLVÁRIA: A 19. század közepén állították fel a stációkat a település közepén mesterségesen létrehozott dombon. Egy kápolna is épült itt, melyet Scherflek János helyi gazda építtetett 1863-ban, azonban 1944-ben ezt a visszavonuló német csapatok felrobbantották.
STRÁZSA-DOMB: 1974-ben itt találták meg a honfoglalás korából származó tarsolylemezeket. Ekkor kerültek elő, illetve semmisültek meg honfoglaló sírok is. Becslések szerint 40 sír volt a strázsadombi temetőben.

Történelem

A Tisza mellett fekvő város a megye legrégebbi települései közé tartozik. 1067-ben említik első ízben írott források. Rakamaz nevét a magyar művészettörténetben és régészetben a honfoglalás kori korongpár teszi ismertté. Előbb a cseh husziták, majd a törökök pusztították el, Rakamaz azonban újra és újra benépesült, és már 1930-ra több mint ötezer lakosú nagyközséggé fejlődött. A városi rangot 2000-ben kapta meg.

Tudta-e?

…a honfoglalás kori korongokon ábrázolt ragadozómadár motívuma még a város címerébe is bekerült? Ezen kívül a fekete-arany sávozás arra utal, hogy a település lakosságát jórészt a német Baden-Württemberg tartományból telepítették be a XVIII. század első felében, a vörös alapra helyezett latin kereszt a római katolikus vallást szimbolizálja.

Programok

Turul Ünnep
Téli napforduló ünnepe
Sváb disznótoros est

Étel — ital

Halra Bor Étterem

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, túrázás, kerékpározás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet
Egészségház, Akácfa út 1.
Gyógszertár
Kamilla gyógyszertár.