Tiszafüred

Nem kaszálok, nem kapálok, fazekas inasnak állok

A kenulapátot letéve fazekas inasnak is szegődhetünk, a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden, ahol a sportélmények mellett igazi kulturális kuriózumok várnak ránk. Gazdag élővilággal szolgál a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított partszakasz, amelyre igaz a mondás: meglátni és megszeretni csak egy pillanat műve volt.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

A Tisza-tó északi medencéjében fekvő Tiszafüred és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Úgy tartja a mondás, hogy aki egyszer megcsodálja ezt a tájat, az rögtön beleszeret, és évről-évre visszatér. Ez persze nem is csoda, hiszen a különböző szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, roppant gazdag élővilágú Tisza és Tisza-tó számtalan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és az aktív pihenésre egyaránt. A szabadvízi strand homokos parttal várja a fürdőzni vágyókat, a Tisza-tavat pedig szakképzett túravezetők segítségével fedezhetjük fel – vízi-, kerékpáros-, sőt akár lovastúrák keretében is! A Tisza-tó mellett 39 fokos termálvízben gyógyulhatunk, a népművészet kedvelői elleshetik a városban évszázadokra visszanyúló fazekasmesterség csínját-bínját, július elején pedig a híres Tiszafüredi Halasnapok színes programjait élvezhetjük. Egy biztos: Tiszafüreden senki sem fog unatkozni!

Nevezetességek, látványosságok

NYÚZÓ GÁSPÁR FAZEKAS TÁJHÁZ: A Malom utcai ház az utolsó, műemléki szempontból is értékes, pontosan azonosítható XIX. századi fazekas ház, melynek lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. Kulturális jelentőségét mutatja, hogy 1975-ben népi műemlékké nyilvánították.
TISZA TAVI MADÁRREZERVÁTUM: A Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, a Világörökség részének számító Hortobágyi Nemzeti Park fontos része. Európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág alakult itt ki, és ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza legszebb gémfaluja is.
ÖREG PÁKÁSZ TANÖSVÉNY: A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó Örvényi pákász tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. A labirintusban barangolók eközben a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek.

Történelem

Volt püspöki halászfalu, kiemelt mezőváros, a szabadságharc egyik központja, és már a neolitikum korában is lakták! Tiszafüred lenyűgözően színes és izgalmas történelmi múltra tekint vissza, amit a különböző forrásmunkák már 1273-ban megemlítenek – igaz, akkor még az egzotikus hangzású Fyred Villaként. A következő évszázadokban a tiszai halászat kiemelkedő központjává vált, és bár a vészterhes török időkben többször is lakatlanná vált, vonzó természeti adottságainak köszönhetően újra meg újra benépesült. A település fejlődésének kiemelkedő korszaka az 1948-49-es szabadságharc idejére esett, melyben központi szerepet játszott, hogy a Lipcsey-kúria hónapokig a hadsereg főhadiszállásaként szolgált.

Tudta-e?

…Kossuth Lajos, a szabadságharc szellemi vezére 1849-ben maga is hosszabb időt töltött Tiszafüreden? A reformkor kiemelkedő alakja igazán kedvelte a várost, így többször is onnan irányította az ország életét, valamint a szabadságharc eseményeit.

Programok

Tisza-tavi folkfesztivál
Tiszavirág-ünnep
Tiszafüred Város Napja
Tiszafüredi Halasnapok
Tisza-tavi Vágta
Országos Böllérfesztivál

Étel — ital

HelloHal Falatozó
Molnár Vendéglő
Park Étterem

Sportolási lehetőségek

Túrázás, kerékpározás, kajak-kenu, lovaglás, evezés, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő
Tiszafüred, Béke tér 8.
Gyógyszertárak
Aranykereszt Gyógyszertár, Tiszafüred, Baross utca 28.
Pátria Patika, Tiszafüred, Ady Endre utca 13.