Tiszakécske

Trópusi dzsungel az Alföldön

A város különlegessége, hogy több, mint 22 kilométer hosszan határolja a Tisza. Partját egyedi galériaerdők szegélyezik, ahol a fátyoltársulások láttán az lehet az ember érzése, hogy egy trópusi dzsungelben jár. Tiszakécskén azonban a vidékre jellemző többi természeti jelenséget is megcsodálhatjuk, melyek közül kiemelkedik a tiszavirágzás.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

Bács-Kiskun megye észak-keleti csücskében, az ezerarcú Tisza meseszép kanyarulatában fekszik a közel 12 ezer lakosú Tiszakécske. Igazolt tény, hogy a napsütéses órák száma a megye ezen részén jóval magasabb az országos átlagnál, többek között ennek is köszönhetően Tiszakécske vízi paradicsoma nem is lehet ideálisabb nyaralók számára. A város kiemelkedő turisztikai, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, a települést 22.5 kilométer hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet részei. Ez a terület számos ritka védett növény- és állatfajnak ad otthont, melyekkel gyakran találkozhatunk, ha folyó partján pihenünk. A fákra, bokrokra felkapaszkodó növények – főként vadszőlő – fátyoltársulást alkotnak, melytől az ember úgy érzi, mintha trópusi dzsungelben járna. A Szőke Tiszát felfedezhetjük csónakból, kenuból vagy éppen kajakból is. Aki kipróbálja a vízitúrát a folyón meggyőződhet róla, hogy a víz hátáról egészen más, lenyűgöző arcát mutatja a Tisza.

Nevezetességek, látványosságok

SZABADSTRAND: A tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand országosan is ritkaságszámba megy, hiszen a nagy folyó mentén mindössze három ilyen helyen működik hivatalosan homokos tengerpartra emlékeztető, mesés környezettel övezett strand. A fürdőzők kényelmét szolgálják a parton és az üdülőterületen működő szolgáltató és vendéglátó egységek.
TISZA-PARTI GYÓGY- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ: A dél-alföldi régió Magyarország legkedvezőbb éghajlatú, napsütéses órákban leggazdagabb vidéke. A föld mélyében is értékes kincset rejt ez a táj, a gyógyító erejű termálvizet. Itt található termálvizek ásványianyag-összetételüket és hőfokukat illetően a gyógyító termálvizek kategóriájába tartoznak.
ÓKÉCSKEI KÖZÖSSÉGI HÁZ: A mai Ókécskei Közösségi Ház 1950-ig az Ókécskei Községháza volt. Az épületet 1938-ra felújították, kibővítették. Az épület előtt álló Turul szobrot szintén ekkor adták át. Mai funkcióját 2001-ben kapta az épület, jelenleg időszaki kiállítóhelyként működik.

Történelem

A régészeti eredmények alapján Tiszakécske területén már közel másfélezer évvel ezelőtt lakott település nyomai voltak találhatók. A tatárjárás után a lakosság számbeli növekedése meggyorsult, ám a falu a török uralom alatt gyakorlatilag elpusztult. A 18. században különvált Ókécske és Újkécske, melyeket 1950-ben Tiszakécske néven egyesítettek. Városi rangot 1986-ban kapott.

Tudta-e?

…a települést szegélyező nagy Tisza-kanyar számos kapitális halnak ad otthont? Fogtak itt már a horgászok közel 100 kg-os harcsát is, ami máig rekordszámba megy, nemcsak a Tiszán, hanem egész Magyarországon.

Programok

Hagyományok hétvégéje

Étel — ital

Fazekas vendéglő
Nádas Beach
Tisza étterem

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, úszás, kerékpározás, horgászás, túrázás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők
Központi ügyelet
Tiszakécske, Szolnoki út 4.

Gyógyszertárak
Jó egészség gyógyszertár
Tiszakécske, Kossuth Lajos u. 50.
Pax Gyógyszertár
Tiszakécske, Béke tér 5.