Tokaj

A találkozások és a legendás borok városa

A Tisza és a Bodrog találkozásánál igazi gyöngyszemet találunk. Tokaj a világörökség része, de nemcsak világhírű borai, hanem kulturális értékei is egyedülállóvá teszik.

További ajánlatok

Mit érdemes tudni?

Tokaj sokkal több, mint egy város. Tokaj egyszerre misztérium, csoda és valóság. Önálló fogalom, mely az évszázadok során egybeforrt a messze földön híres borral. Ezért jelenik meg nemzeti imádságunkban, ezért választották a világörökség részévé, és ezért vonzza látogatók ezreit minden évben. Páratlan, rendkívül változatos természeti környezetét annak köszönheti, hogy igen eltérő tulajdonságú tájak metszéspontjában fekszik. Itt fut össze három síksági kistájunk, a Bodrogköz, a Nyírség és a Taktaköz, ráadásul a Bodrog is itt olvad a Tiszába. A Tokaji Borvidéken minden természeti tényező adott a különleges minőségű borok előállításához az egészen egyedi talajtól kezdve a tökéletes mikroklímáig. Az itt élő emberek hosszú évszázadok óta generációk tudását őrizték, fejlesztették és adták tovább, amelynek eredménye a világszerte híres tokaji bor. Ide érkezve bárki azonnal megtapasztalhatja a napsütötte, mediterrán hangulatot, az oldottságot, nyugalmat, a közvetlen életélvezetet, a derűs életeszményt. Ez is hozzátesz ahhoz a csodához, melyet úgy ismerünk: Tokaj.

Nevezetességek, látványosságok

FESZTIVÁLKATLAN: Kültéri koncerthelyszín és szabadtéri színház, amely tavasztól őszig várja az érdeklődőket. A használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakított rendezvényközpont nagyszínháza mintegy 2500 fő befogadására alkalmas.
RÁKÓCZI PINCE: Hegyalja legtágasabb földalatti terme, ahol a hagyomány szerint Szapolyai Jánost királlyá jelölték 1527-ben. Ma borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra várják az ide érkező turistákat, a lenyűgöző méretű lovagteremben akár egyszerre száz vendég is élvezheti a legendás helyi borokat.
TOKAJ-BODROGZUG TÁJVÉDELMI KÖRZET: A térség egészen egyedi állat- és növényvilágát csodálhatjuk meg itt. Több más ritkaságnak számító növényfaj mellett 17 féle orchidea él a hegyen, a mintegy háromszáz állatfaj több mint kétharmada védett. A közel ötezer hektáros területen sok helyen még mindig érintetlen a táj.

Történelem

Tokajt már 1067-ben szőlőtermesztő vidékként említik az akkori feljegyzések, de a környéken élők már generációkkal korábban a bortermelésre rendezkedtek be. Az aszúborkészítés a 16. század közepén alakult ki - a legenda szerint a török fenyegetettség miatt kellett elhalasztani a szüretet, és így figyeltek fel a szőlő aszúsodására. A borok jó részét már ekkor exportálták, és a Tokaji Aszú készítési módszerét írásba is foglalták. E nemes nedű királyok fenséges italának és ajándékának számított évszázadokon keresztül, s a mai napig a világ első számú édes bora.

Tudta-e?

…a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék azért lett a világörökség része, mert a világon egyedülálló módon legalább ezer éves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn? A terület a szőlőbirtokok, a települések és a pincerendszerek tekintetében is megőrizte évezredes egységét.

Programok

Bornapok
Szüreti Fesztivál
Sárkányhajó Roadshow
Kenumaraton
Fesztiválkatlan

Étel — ital

Tokaj Hotel és Étterem
Lángos mester
Taverna
Hídfő Büfé
Bonchidai Étterem
Gólyafészek Étterem és Pizzéria

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, kajak-kenu, túrázás, hegymászás, sétahajózás, sárkányhajózás, lovaglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő
Tokaj Városi Mentőszolgálat
3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 52.
Központi Orvosi Ügyelet
3910 Tokaj, Bethlen Gábor út 17.
Gyógyszertárak
ELI Patika 3910 Tokaj, Kossuth tér 12.