Panyola

A szilvájáról és pálinkáiról messze földön híres Panyola település a Szatmári-síkságon, a Tisza-Szamos-közben, közvetlenül a Szamos folyó jobb partján, a torkolattól kb. 12 km-re délre fekvő település. A község mellett folyik a Túr szabályozott vízhozammal és 3 km-re északra a Tisza. E három folyó felszínalakító munkája eredményeként alakult ki az egyhangúnak nem nevezhető táj.

Olvass tovább
Panyola

Mit érdemes tudni?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis, hatszáz lelkes, párutcás faluban egy óra múlva úgy érzi magát az ember, mintha mindig is ismerte volna az itt élőket. A csendes, nyugodt településen barátságosan és érdeklődve fogadják az ideérkezőket. Panyola rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a Tisza-Szamos-Öreg Túr folyók háromszögében. A homokos, hordalékos talaj, a különleges klíma kedvez a gazdálkodásnak, a dombok pedig védettséget adnak.

Ezt ismerhették fel az őskorban is, mert a vidéket bizony már akkoriban is lakták. Számos kőeszköz, edény, csont és építménymaradvány igazolja, hogy eleink szívesen éltek errefelé. A terület birtoklásáért többször is harcok folytak. Ám a folyók rendszeres áradásával és azok pusztításával is számolni kellett. De mindez nem szegte kedvét őseinknek, akik halászként-vadászként, később földművelő-állattenyésztőként telepedtek meg a vidéken.

A folyók szabályozása után ugyan változtak a terepviszonyok, de Panyola és környéke megtartotta hagyományát, és épít azokra.


Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés