Alattyán

Alattyán a Zagyva folyó kanyarulatában, Szolnoktól 34 km-re északra, Jászberénytől 13 km-re délkeletre található. Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök nagyszüleinek itt volt birtoka.

Olvass tovább
Alattyán

Mit érdemes tudni?

Az Alattány egyébként ősmagyar férfi név is, összetett szó, jelentése: "hős-sólyom". Etimológiailag előtagja összefügg a magyar Alap és Alpár helynevekkel, utótagja pedig a turul köznévvel. A település folyója, a Zagyva hossza a forrásától a torkolatáig: 179 km. A szeszélyes vízhozamú folyó az Északi-középhegység részét képező Karancs hegységben ered, Salgótarjántól keleti irányban, Zagyvaróna határában a Medves-hegy déli lejtőjén illetve bányatáróiból, a tengerszint felett mintegy 500 méter magasságban.

A Zagyva a Cserhát és a Mátra hegységek között hosszan elnyúlóan, széles völgyben halad, közelítően déli irányban, megkerüli a Mátra tömbjét, érinti Pásztót, Lőrincit és Hatvan városán átfolyva eléri az Alföldön a Jászságot. Az Alföldön folyási sebessége lassul, majd délkeleti irányba fordul, áthaladva Jászberényen és végül Szolnoknál torkollik a Tisza folyóba.

Válassz túraútvonalat!

Tervezd meg, mentsd el és oszd meg másokkal a kedvenc túráidat.

Vízitúra tervezés